Hlavní obsah

Jaruzelský chce u soudu svědectví Gorbačova i Thatcherové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VARŠAVA

Před varšavským soudem se mohou sejít politické celebrity 80. let. Varšavský soud totiž ve středu vyhověl bývalému polskému prezidentovi Wojciechovi Jaruzelskému doplnit spis o nová svědectví. Jaruzelski žádal, aby byli mimo jiné vyslechnuti někdejší sovětský prezident Michail Gorbačov a bývalá britská premiérka Margaret Thatcherová.

Foto: Kacper Pempel , Reuters

Wojciech Jaruzelski

Článek

Generál je před varšavským soudem za vyhlášení výjimečného stavu v zemi v roce 1981.  

Varšavský soud nařídil žalující straně, kterou je Institut paměti národa (IPN) zabývající se zpracováním komunistických zločinů, aby doplnil vyšetřovací spis. Má se obrátit na soudní historiky i na na zahraniční archivy a vyslechnout nové svědky. IPN se proti rozhodnutí soudu může odvolat.

Pětaosmdesátiletý generál už na konci března před soudem řekl, že odpovědnost za výjimečný stav bere na sebe. Omluvil se i obětem výjimečného stavu. Znovu však vyjádřil přesvědčení, že toto opatření bylo záchranou národa před katastrofou, obával se zásahu sovětských vojsk, k jakému došlo v roce 1968 v Československu.

Vojenská rada vedená Jaruzelským převzala v noci z 12. na 13. prosince 1981 veškerou moc v Polsku. Nařídila vypnout telefony, zakázala veřejná shromáždění a nezávislý tisk. V následujících dnech bylo zadrženo více než 3000 lidí. Podniky vstoupily do stávky, propukly pouliční boje. Celkem si výjimečný stav, který formálně trval do července 1983, vyžádal okolo 90 obětí.

V dubnu 2007, více než 25 let po jeho vyhlášení, byla vůči jeho hlavním iniciátorům a vykonavatelům vznesena obvinění.

Společně s Jaruzelským se před soudem zodpovídají i další tehdejší vrcholní činitelé. Obhajoba tvrdí, že se nedopustili žádného zločinu, protože pracovali ve stavu takzvané vyšší nutnosti.

Institut paměti národa vede v souvislosti s výjimečným stavem z roku 1981 okolo 160 vyšetřování. K mírným trestům zatím byli odsouzeni hlavně policisté.

Jaruzelski byl mnohokrát souzen za svůj podíl na událostech v prosinci 1981 i za svou roli při dřívějším krvavém potlačení dělnických nepokojů na pobřeží Baltu v 70. letech, nikdy ale nebyl pravomocně odsouzen.

Reklama

Související témata:

Související články

Generál Jaruzelski může stanout před soudem

Dvaaosmdesátiletý generál Wojciech Jaruzelski možná stane před soudem. Poslední komunistický prezident Polska se zřejmě bude zodpovídat z vyhlášení výjimečného...

Výběr článků

Načítám