Hlavní obsah

Česká rodina chce žalovat Slovensko za pád skály

Novinky, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Rodina 20leté Lindy ze Strakonic, kterou loni v červenci zabila padající skála na silnici u slovenské obce Strečno, chce žalovat Slovenskou republiku. Tamní správa silnic podle ní nepodnikla adekvátní kroky pro zajištění bezpečnosti.

Foto: Profimedia.cz

Slovenský hrad na skále Strečno

Článek

"Z případné vysouzené finanční náhrady dáme část lidem, kteří jsou nějakým způsobem postiženi nedbalostí správců silnic," uvedl pro deník Pravda člen Lindiny rodiny Jindřich Kopenec. Pokud česká rodina neuspěje u slovenských soudů, chce se obrátit k Evropskému soudu.

Lindu zabil kámen padající ze svahu. Padající kámen se odrazil od silnice, prorazil čelní sklo automobilu Renault Megane a Lindu, sedící na zadním sedadle, trefil přímo do hlavy.

Rodina vzápětí žádala slovenské ministerstvo dopravy, aby frekventovanou silnici zabezpečilo proti padajícím skalám, aby se předešlo podobným tragédiím. Podle Pravdy se v této nebezpečné části silnice od té doby neudělalo nic. Byla zde pouze osazena značka Pozor, padající kameny.

Podle slovenské policie nemá smrt viníka

Slovenská policie případ uzavřela loni v říjnu s tím, že dopravní nehodu nikdo nezavinil. "Situaci vnímáme jako absolutní aroganci moci na Slovensku. Všichni odmítají nést odpovědnost, v místě nehody nikdo nepostavil žádné zábrany," uvedl Kopenec.

Silnici u Strečna má na starosti žilinský podnik Slovenské správy cest. Jeho ředitel Ivan Hlavoň přiznal, že stav skály nad silnicí je v některých místech alarmující. "Nejpozději v květnu musíme zahájit práce, protože nám padají už i větší skály. V případě, že se bude schvalovací proces natahovat, jsem připraven vyhlásit v úseku havarijní stav," uvedl Hlavoň.

Smrt mladé Češky byla zatím ojedinělým případem. Slovenská správa silnic odpovědnost odmítla a policie případ označila jako "zásah jiné moci". Vyšetřování podle policie neprokázalo zavinění ze strany správce silnice. "Prostě se stalo něco nepředvídatelného," uvedla žilinská policejní mluvčí Jana Balogová

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám