Hlavní obsah

Sarkozy chce zapsat francouzskou kuchyni na seznam UNESCO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Francie, jež je domovem takových kulinářských delikates, jako jsou různé úpravy husích jater anebo suflé, se chce stát první zemí na světě, jejíž kuchyně bude zařazena na seznam světového dědictví UNESCO. V Paříži to v sobotu potvrdil francouzský prezident Nicolas Sarkozy.

Foto: Regis Duvignau , Reuters

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy

Článek

"Máme nejlepší kuchyni na světě," prohlásila hlava státu na zahájení výroční zemědělské výstavy. "Podnikl jsem takové kroky, aby se Francie stala první zemí, která v roce 2009 předloží kandidaturu, aby její gastronomické bohatství bylo uznáno za součást světového dědictví," řekl Sarkozy.

Úmluva o ochraně světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO byla schválena v roce 1972. Jejím smyslem je ochrana historických a přírodních míst a lokalit. Z povahy věci i z tradice vyplývá, že na seznam jsou zařazovány spíše historické památky a geografická místa než takové hodnoty, jako je kulinářství, případně národní kuchyně.

UNESCO však v roce 2003 přijala úmluvu o ochraně nehmotného kulturního dědictví, jako jsou zpěvy, tance, svátky nebo rituály. Na seznam nehmotného dědictví lidstva se však zatím nedostala žádná gastronomická kultura. Organizace odmítla v roce 2005 podobnou žádost Mexika.

Aktuální seznam světového dědictví UNESCO obsahuje 851 míst od egyptských pyramid přes Velkou čínskou zeď až po australský Velký korálový útes. Pokud jde o Francii, na seznamu kulturního dědictví má třeba vinařské regiony Saint-Emilion a údolí řeky Loiry mezi Sully-sur-Loire a Chalonnes. Pak tam patří také katedrála v Chartres, opatství Mont-Saint-Michel v Normandii a nábřeží řeky Seiny v Paříží. Francie, která patří k největším světovým vývozcům vína a sýrů, se vždy pyšnila svým potravinářstvím a zuby nehty bránila takové své obchodní značky, jako je šumivé víno champagne nebo sýr Roquefort.

Anketa

Máte rádi francouzskou kuchyni?
Ano
36,4 %
Ne
63,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 898 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám