Hlavní obsah

Britové měli v Iráku popravovat zajatce

Novinky, CNN, BBC, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Britští vojáci po bitvě v květnu 2004 mučili a popravili až 20 Iráčanů. Se starými nařčeními přišli v pátek znovu právníci pěti iráckých mužů, kteří prošli výslechem Britů. V případě pravdivosti jejich tvrzení by se jednalo o nejvážnější případ týrání a porušení práva ze strany britských vojáků v Iráku.

Foto: Profimedia.cz

Britští vojáci v Iráku

Článek

Nařčení se poprvé objevila už měsíc po bitvě u jižního iráckého města Madžar al-Kabir. Nyní ale právníci předložili výpovědi vězňů.

Phil Shiner spolu s Martynem Dayem na tiskové konferenci v Londýně řekl, že Britové Iráčany po tříhodinové bitvě převezli na základnu v Abú Nádží, kde je zabili. Zveřejnili písemná svědectví pěti mužů, kteří popsali, co zaslechli v době svého zadržení na stejné základně. Muži údajně slyšeli jiné zajatce křičet, sténat bolestí a dusit se. Zaslechli také střelbu.

Sami prý byli spoutáni a nuceni nosit začerněné brýle. Na Británii nyní požadují odškodné. „Myslím si, že byli zabíjeni lidé. Nikdy v životě jsem neslyšel takové zvuky. Šokovalo mě to a naplnilo hrůzou,“ řekl jeden z nich.

Shiner s Dayem řekli, že pětice neměla vůbec nic do činění s bitvou známou jako Bitva o Danny Boy. Nepatřili prý ani k povstaleckým milicím Mahdího armády. Právníci ukázali některé záběry mrtvých těl po bitvě.

Zohavená těla

„Povaha a počet zranění Iráčanů jsou nezvyklé. Jak to že spousta Iráčanů byla například střelena do hlavy ze zdánlivé blízkosti, dva z nich měli vydlabané oči, jeden uříznutý penis a jiní známky mučení? To jsou nejjasnější důkazy o systematickém zneužívání a selhávání až na nejvyšších armádních a civilních politických úrovních,“ řekl Shiner a vyzval Scotland Yard, aby od vojenské policie převzal vyšetřování.

Nařčení nejsou nová

Bitvou o Danny Boy a tím, co po ní následovalo, se zabýval i štáb programu BBC Panorama. Více než rok promlouval s přeživšími, zdravotníky a někdejšími iráckými vězni. Štáb zjistil nekorektní zacházení s vězni, žádný důkaz o tom, že iráčtí vězňové zahynuli pod rukama Britů, ale nalezen nebyl.

Také ministerstvo obrany nařčení odmítá. Královská vojenská policie kvůli nim vedla desetiměsíční vyšetřování, ani to žádné důkazy nepřineslo.

Shiner přiznal, že se jeho důkazy zakládají na tvrzeních svědků, kteří měli v inkriminované době zakryté oči. Navíc nebyla nikdy vykonána pitva na dvacítce těl mrtvých Iráčanů. „Může být, že se nic z toho nestalo. Potřebujeme ale veřejné vyšetřování k potvrzení faktů,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám