Hlavní obsah

Moskva zvažuje, zda nepohřbí Lenina na „ruském Arlingtonu“

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Tělo někdejšího sovětského vůdce a architekta ruské revoluce Vladimira Lenina by se mohlo více než 80 let po jeho smrti stěhovat ze slavného mauzolea na Rudém náměstí v Moskvě. Ruští představitelé zvažují, že Lenina pohřbí na budovaném rozsáhlém hřbitově v moskevském regionu, napsal ve středu list Žizň.

Foto: Profimedia.cz

Komunisté Lenina stěhovat nechtějí.

Článek

Mrtvola s odkrytým obličejem leží přístupná veřejnosti ve skleněném sarkofágu od vybudování mauzolea v roce 1930. Její přítomnost v centru Moskvy však byla od pádu Sovětského svazu v roce 1991 zdrojem rozepří.

Ruské úřady proto zvažují, zda Lenina nepohřbít na budovaném hřbitově, který má být v moskevské oblasti protějškem slavného národního hřbitova Arlington ve Virginii, uvedl sochař Sergej Gorjajev, který se stará o uměleckou výzdobu hřbitova.

Konečné rozhodnutí podle něj ještě nebylo učiněno, počítá se ale prý s tím, že na hřbitově budou znovu pohřbeny ostatky celé řady předních ruských či sovětských osobností.

:. Leninova mrtvola leží v moskevském mauzoleu od roku 1924.foto: Profimedia

Vybudování hřbitova schválil před sedmi lety prezident Vladimir Putin. Počítá se, že bude otevřen v roce 2010. Na výměře více než 53 hektarů bude přes 30 000 hrobů.Požadavky na přestěhování Leninova těla z mauzolea v centru Moskvy narážejí opakovaně na odpor ruských komunistů.

Vladimír Iljič Uljanov (Lenin)

Narodil se v dubnu 1870, zemřel 21. ledna 1924. Vedl bolševickou revoluci v Rusku v roce 1917. Po svržení carské vlády se stal předsedou vlády. Je považován za zakladatele Sovětského svazu (1922-1991).

Před svou smrtí varoval před narůstajícím vlivem Stalina ve státním aparátu. Stalin se i přesto později stal suverénem ještě víc nesmlouvavým než Lenin.

Národní hřbitov Arlington

Založen během americké občanské války v Arlingtonu, Virginie při řece Potomac. V jeho blízkosti je dnes Pentagon. Na více než dvou kilometrech čtverečních se nachází přes 300 000 hrobů.

Leninovo mauzoleum Po Leninově smrti v lednu 1924 rozhodlo sovětské vedení o zachování jeho těla pro budoucí generace. Tělo bylo nabalzamováno a šest dní od Leninovy smrti vzniklo na Rudém náměstí u kremelské zdi dřevěné prozatímní mauzoleum. Současná převážně mramorová a žulová budova byla otevřena v roce 1930. V 50. letech byl načas vedle Lenina vystaven i Stalin. Jeho tělo bylo ale později pochováno. V roce 1973 byl vyměněn původní Leninův sarkofág za nový.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám