Hlavní obsah

Britský europoslanec srovnával předsedu parlamentu s Hitlerem

Novinky, rei, The Guardian

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŠTRASBURK

Poslanec Evropského parlamentu za britské konzervativce Daniel Hannan způsobil ve čtvrtek v síni vlnu pohoršených reakcí napříč spektrem. Parlamentního prezidenta Hanse-Gerta Pötteringa srovnával s nacistickým diktátorem Adolfem Hitlerem.

Foto: Denis Balibouse , Reuters

Prezident Evropského parlamentu Hans-Gert Pöttering

Článek

Hannah použil srovnání krátce předtím, než měly být Pötteringovi uděleny zvláštní pravomoci proti přerušením v zasedací síni. V opatření viděl omezení svobodného projevu a plénu řekl, že pouze respekt k Pötteringovi mu brání v tom, aby opatření srovnal s nacistickým zákonem z roku 1933 pozastavujícím platnost částí ústavy a delegujícím kancléři Adolfu Hitlerovi neomezené pravomoci.

Jeho slova okamžitě vyvolala bouřlivou reakci. „Byla to urážka Hanse-Gerta Pötteringa a celého Evropského parlamentu. Lidé jako Hannan nejenže nehovoří za evropské konzervativce, nýbrž jsou izolováni v celém parlamentu, nemají zde místo,“ řekl šéf německých socialistů Martin Schulz.

Joseph Daul, lídr středopravých poslanců, k nimž patří i britští konzervativci, se jménem skupiny okamžitě od Hannanových slov distancoval a poslanci za jihovýchodní Anglii pohrozil vyhazovem.

Návrhy na zpřísnění procedurálních pravidel v parlamentu byly vzneseny poté, co někteří britští konzervativní a nezávislí poslanci opakovaně v zasedací síni přerušovali jednání a o každém návrhu chtěli hlasovat jednotlivě podle jmen.

Po Hannanově výstupu poslanci schválili rozšířené pravomoci parlamentnímu prezidentovi, které těmto snahám zabrání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám