Hlavní obsah

Slovenští "policisté" na videu střílejí do figuríny maďarské studentky

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Slovenským internetem koluje skandální video, které může opět rozjitřit vztahy země s Maďarskem. Zachycuje muže v tričkách s nápisy POLÍCIA střílející ze samopalu na figurínu s výkřiky "Na Hedvigu" a českými slovy "Jo, to se ti líbí, ty špíno". Figurína je zjevně pojmenovaná podle Hedvigy Malinové, studentky maďarské národnosti, kterou v roce 2006 údajně zmlátili slovenští nacionalisté.

Článek

Na video upozornil deník SME na své internetové stránce. Záběry působí, jako by šlo o policejní výcvik. Je slyšet hlas instruktora, který navádí střelce k útoku.

"Pokud se potvrdí, že šlo o policisty, je to skandál," reagovala mluvčí Strany maďarské koalice Eva Dunajská.

Mluvčí ministerstva vnitra Erik Tomáš prohlásil, že se pokoušejí zjistit, zda jsou na záběrech policisté. "Určitě se nejedná o střední policejní školu v Pezinku. Nezdá se nám ani výcvik, jak je vedený na záběrech," uvedl Tomáš.

Případ Hedvigy Malinové značně narušil slovensko - maďarské vztahy. Studentka tvrdila, že ji na ulici v Nitře napadli dva muži za to, že mluvila maďarsky. Slovenská policie tvrdí, že Malinová si útok vymyslela a obvinila ji z křivé výpovědi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám