Hlavní obsah

Berlusconimu hrozí islamisti smrtí, poslali mu náboje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MILÁN

Výhružný dopis se dvěma nábojnicemi určenými pro bývalého italského premiéra Silvia Berlusconiho přišel do redakce jím vlastněných pravicových novin Il Giornale. List o tom informoval v pátek. Jedna kulka byla podle pisatelů určena bývalému premiérovi, druhé jeho bratrovi Paolovi.

Článek

"Tyto dva slepé náboje jsou varováním pro bratry Berlusconiovy: jeden je pro Silvia a druhý pro jeho bratra. Oba nesou odpovědnost za svinstva napsaná v Il Giornale a za svou protiislámskou politiku," uvádí se v dopise psaném tiskacími písmeny a zakončeném slovy Alláhu akbar (Alláh je veliký). K listu byly lepící páskou přilepené dva náboje. Zda jde skutečně o muslimské radikály, není jasné. Kulku jako výhružku posílá většinou mafie.

List se obrátil na protiteroristické oddělení policie. Podporu vyjádřil Berlusconimu i italský premiér Romano Prodi, který jej porazil ve volbách.

Berlusconimu slíbili osud Bhuttové

Ve výhružném textu se psalo, že skončí jako zavražděná bývalá pákistánská premiérka Bénazír Bhuttová. "Při první příležitosti to uděláme tak, jako to bylo v Pákistánu s Bhuttovou: jedna rána skutečnými kulkami do hlavy a potom kamikadze po italsku, abychom si byli jisti, že zmizíte z tohoto světa. Ochranka ani bezpečnostní služby nás nebudou schopny zastavit, protože jsme nepředvídatelní," stojí v prohlášení.

Deník Il Giornale je v majetku Berlusconiho rodiny. Mediální magnát Berlusconi, jenž je nejbohatším mužem Itálie, byl už několikrát označen za nepřítele islámu a několik islámských skupin včetně al-Kajdy mu hrozilo smrtí.

Berlusconi v roce 2001 vzbudil pohoršení, když v souvislosti s teroristickými útoky proti Spojeným státům hovořil o nadřazenosti západní civilizace nad islámskými zeměmi. Podporoval také americko invazi do Iráku.

Reklama

Výběr článků

Načítám