Hlavní obsah

Britská vláda dala zelenou atomu

Novinky, BBC, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Plán na vystavění nové generace jaderných elektráren dostal formální podporu britské vlády. Podle čtvrtečního vyjádření ministra průmyslu Johna Huttona budou nové elektrárny stát vedle starých a do provozu by měly být uvedeny před rokem 2020. Zařízení mají být postavena z privátních, nikoliv veřejných peněz. Rozhodnutí vlády znovu rozjitřilo debatu mezi zastánci a odpůrci atomové energie.

Článek

Jaderná energetika je podle Huttona „finančně dostupná, vyzkoušená a bezpečná a vedle dalších zdrojů pomůže v budoucnu efektivně snížit emise uhlíku.“

Ministr řekl, že na projekty vláda přispěje, nikoliv ale z peněz daňových poplatníků. „Bude na energetických společnostech přijít s návrhy, jež se nebudou realizovat z veřejných fondů. Ty budou použity jen v případě velmi nepravděpodobných havárií,“ řekl ministr.

Soukromí operátoři budou také zodpovědní za odstavení elektráren z provozu a nakládání s odpadem. Londýn se ovšem chce podílet na plánování výstavby elektráren.

Debata s odpůrci

Vládní návrh uvítala opoziční konzervativní strana. Další ale projekt kritizují. Liberální demokrat Steve Webb vládu varoval, že Británii na další léta uzavírá mezi mantinely současné jaderné technologie, zatímco technologie výroby „energie z obnovitelných zdrojů se vyvíjejí rychleji, prakticky denně“.Kritici poukazují na problém s uskladňováním zbytkového plutonia a s odstavováním elektráren, které odsloužily. V součtu jsou podle nich reaktory drahé, nebezpečné a hyzdí životní prostředí.

Vzroste podle nich také cena za nové generátorové turbíny, které vyvíjí francouzský koncern Electricité de France (EDF). Ve Finsku má podobný projekt dvouleté zpoždění a jeho rozpočet v průběhu vzrostl o čtvrtinu.

Britské atomové elektrárny produkují asi 20 procent elektrické energie a většině z nich hrozí do dvaceti let uzavření.

foto: Mapy.cz /Ondřej Lazar Krynek

Elektrárny chtějí postavit Francouzi

Záměr vystavět do roku 2017 v Británii čtyři jaderné elektrárny potvrdil už před časem francouzský gigant EDF.

Energetické plány britské vlády

- urychlit proces plánování výstavby nových jaderných elektráren

- žádné financování z veřejných zdrojů, pouze v případě havárií

- odstranění limitů energetické produkce elektráren

- ustanovení nezávislého panelu, jenž prozkoumá náklady na odstavení současných elektráren

- ztrojnásobení investic do větrných a vodních elektráren

- hledání nového podzemního úložiště pro použité jaderné palivo

Francie je jadernou mocností

Electricité de France je největší společností s jadernou energetikou na světě, ve Francii obhospodařuje 58 nukleárních elektráren.Francouzská komise pro atomovou energii má na 15 000 zaměstnanců a roční rozpočet přes tři miliardy eur. V cizích zemích vede tréninkové programy a pomáhá se stanovením právních a bezpečnostních pravidel pro mírové nukleární projekty.Francouzská společnost Areva je jedinou firmou na světě, která operuje celý jaderný palivový cyklus od těžby uranu, přes jeho obohacování, využití, recyklaci a uložení. Rovněž navrhuje a vyrábí nové reaktory.Inženýrská firma Alstom je zase čelným světovým dodavatelem dílů pro jaderné generátorové turbíny.

Reklama

Výběr článků

Načítám