Hlavní obsah

Peru požádalo o vydání Čecha drženého v Mnichově

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Peru takřka na poslední chvíli požádalo německou justici o vydání českého občana Pavla Nováka, jenž byl v říjnu v Německu zatčen na základě mezinárodního zatykače.

Článek

Novák, jehož peruánské úřady obviňují z navádění k pašování kokainu, přitom měl naději, že bude nejpozději dnes z vydávací vazby propuštěn, pokud by Peru příslušné dokumenty nedoručilo. Soud v Mnichově by mohl v horizontu tří týdnů rozhodnout, zda peruánské žádosti vyhoví, nebo zda českého občana propustí, řekl tajemník českého generálního konzulátu v Mnichově Ivo Losman.

Žádost o vydání přišla těsně před propuštěním

"Dokumenty z Peru došly těsně před vypršením. To znamená, že jej nepustí," uvedl Losman. Peruánské úřady měly na doručení žádosti o vydání podezřelého Čecha tři měsíce. Pokud by dokument nedorazil, mnichovský soud by pravděpodobně neměl důvod Nováka ve vazební věznici v mnichovské čtvrti Stadelheim dále zadržovat.

Mnichovské státní zastupitelství nechalo žádost o vydání přeložit do němčiny, aby se s ní mohl seznámit příslušný soud i Novákovi obhájci. "Pak bude stanoven termín jednání soudu. Odhaduji, že by se mohlo konat do konce měsíce," uvedl Losman.

Výsledek je podle něj obtížné odhadovat. Soud by totiž mohl peruánskou žádost odmítnout, i kdyby uznal její formální správnost a oprávněnost. Státy Evropské unie totiž obvykle nevydávají obviněné osoby do zemí, v nichž jim hrozí špatné zacházení. "A Peru mezi ně patří," uvedl Losman.

Jen jsem ztratil doklady, říká Novák

Novákovo jméno zmínila při výslechu v souvislosti s pašováním kokainu česká občanka Zuzana Formánková, která je v Peru od roku 1999 zadržovaná za pašování asi dvou kilogramů kokainu. Kvůli této informaci byl také Novák zadržen, s obviněním však nesouhlasí. Prý pouze během dovolené v Peru v devadesátých letech ztratil batoh s osobními doklady.

Na pokus pašovat drogy z Latinské Ameriky už doplatila více než desítka Čechů. Vedle Peru se pokoušejí pašovat omamné látky z Kolumbie, Argentiny nebo Brazílie. Česká diplomacie opakovaně varuje před aktivitami organizovaných skupin, které se pro transport drog snaží najmout kurýry se slibem desetitisícových výdělků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám