Hlavní obsah

Srbsko hrozí, že nevstoupí kvůli Kosovu do EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BĚLEHRAD
Aktualizováno

Srbský premiér Vojislav Koštunica řekl pro srbský deník Politika, že pokud Evropská unie nezmění svůj postoj ke kosovské otázce, jeho země nebude ratifikovat dohodu o vstupu do unie. Také kritizoval přístup NATO a řekl, že Srbsko bude vojensky neutrální.

Foto: Herwig Prammer , Reuters

Srbský premiér Vojislav Koštunica.

Článek

Asociační smlouva je prvním krokem na cestě ke vstupu do unie a nyní je ohrožena. "Můžeme s Bruselem spolupracovat pouze tehdy, když bude Evropská unie plně garantovat suverenitu a nedotknutelnost Srbska v mezinárodně uznaných hranicích," prohlásil Koštunica.

Koštunicova vládní Demokratická strana Srbska (DSS) rovněž protestovala proti plánu EU vyslat do Kosova policejní a civilní misi. Na odjezdu 1800 expertů do srbské provincie už se členské státy unie dohodly, podle Koštunicy by však vstup mise na srbskou půdu mohl vést k vážným problémům mezi Srbskem a EU.

Budeme vojensky neutrální!

Srbský premiér také jednoznačně vyloučil možné členství své země v Severoatlantické alianci. "Vzhledem k roli NATO při rozdělení Srbska a ke ztrátě 15 procent našeho území musíme vyhlásit vojenskou neutralitu," vysvětlil Koštunica svou pozici. Zablokování dalšího sbližování s NATO a s EU kvůli evropskému postoji ke Kosovu podle premiéra bude základní linií srbské zahraniční politiky a podmínkou pro přežití státu.

Evropská unie společně s USA označila na středečním zasedání Rady bezpečnosti OSN možnost shody o budoucnosti Kosova za vyloučenou. Obě mocnosti také odmítly ruský a srbský požadavek pokračovat v jednáních. Ministr zahraničí Slovinska, které bude v prvním pololetí roku 2008 unii předsedat, ve čtvrtek rovněž prohlásil, že EU musí být připravená pomoci Kosovu na jeho cestě k nezávislosti.

Kosovo možná bude samostatné

Albánci, kteří tvoří 90 procent obyvatel Kosova, dávají opakovaně najevo, že se Srbskem dále vyjednávat nebudou a vyhlásí samostatnost v případě nutnosti i jednostranně. Ačkoli se čeká, že se albánští politici k tomuto kroku odhodlají někdy v prvním čtvrtletí příštího roku, přesný termín zatím není jasný. Bělehradský deník Večernje novosti nicméně dnes přišel s informací, že Kosovo vyhlásí nezávislost 6. února 2008.

S odvoláním na diplomatické zdroje srbský deník dále uvádí, že Kosovo jako první vzápětí uznají Albánie, Slovinsko a Rakousko. Kosovskoalbánský list Zeri v posledním vydání ale píše, že konkrétní kroky vedoucí k samostatnosti Kosova zahájí albánští předáci už v prvních týdnech nového roku.

Postoj členských státu EU k budoucnosti Kosova není jednotný. Nejsilněji proti nezávislosti srbské provincie vystupuje Kypr, proti jsou také Slovensko, Rumunsko nebo Řecko. Kosovští představitelé se však chystají i přes nesouhlas Srbska jednostranně vyhlásit samostatnost v první polovině příštího roku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám