Hlavní obsah

Slovensko ve Štrasburku za den prohrálo čtyři spory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Slovenská republika v úterý u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku prohrála čtyři spory se svými občany, kteří si stěžovali, že slovenské soudy nevyřešily včas jejich pře. Soud uznal, že ve všech případech byl porušen článek evropské úmluvy o lidských právech, který se týká práva na projednání soudních případů v rozumně dlouhé době. Přiznal stěžovatelům odškodné, ale podstatně nižší, než jaké požadovali.

Článek

Posuzované případy byly velmi různorodé, ale jejich společným rysem byla právě délka řízení. V případě sourozenců z Bratislavy, kteří se spolu se svou matkou domáhali na svém otci respektive bývalém manželovi výživného, šlo o třináct let, v dalších dvou případech o víc než dvanáct, v posledním o víc než šest. Podle štrasburského soudu to bylo vždycky víc, než co lze chápat jako rozumně dlouhou dobu.

Sourozencům, kteří žádali o kompenzaci škod a o úhradu soudních výdajů v celkové výši skoro 1,75 miliónu slovenských korun (asi 1,4 miliónu Kč), přiřknul soud v přepočtu asi 578 000 slovenských korun. Také žena z Prievidze, která vedla majetkový spor s bývalým manželem a po jeho smrti s jeho dědici, se místo požadovaných 500 000 až 750 000 slovenských korun bude musit spokojit s 5500 eury (asi 175 000 slovenských korun). Muži z Lemešan, který se dvanáct let soudí o užívání pozemku, přisoudil tribunál v přepočtu asi 145 000 slovenských korun místo požadovaných 180 000.

Stěžovatel z Palárikova, který se bezvýsledně soudil kvůli propuštění z práce a u štrasburského soudu žádal na Slovensku odškodné přes tři milióny slovenských korun, dostal jen 1000 eur, tedy asi 33 500 slovenských korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám