Hlavní obsah

V Severním moři hořela ropná plošina

Novinky, BBC, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SHETLAND

Na ropné plošině Thistle Alpha v Severním moři vypukl požár. Z plošiny byl evakuován tamní personál. Byl uhašen kolem poledne SEČ. Plameny si nevyžádaly žádné oběti, uvedla britská stanice BBC.

Článek

Kouř a plameny se objevily po desáté hodině SEČ.  Z plošiny bylo evakuováno 116 osob z celkem 159 členů personálu. Na rozsáhlé záchranné akci se podílelo sedm záchranných vrtulníků.

"Hasiči na plošině úspěšně požár uhasili. Nikdo nebyl zraněn a lidé se začnou na plošinu brzy vracet," citovala BBC mluvčí britského Úřadu pro zdraví a bezpečnost. Mluvčí dodala, že naposled byla plošina kontrolována počátkem listopadu a předtím v květnu, vážnější problémy se tehdy nenašly.

Britské Královské letectvo (RAF) vyslalo na místo letoun Nimrod, aby dohlížel na záchranné operace. Povětrnostní podmínky byly podle mluvčího RAF Michaela Mulforda nepříznivé, na místě vane silný severozápadní vítr.

Plošina Thistle Alpha je zhruba 190 kilometrů severovýchodně od Shetlandských ostrovů.

Plošinu provozuje švédská firma Lundin Petroleum, která provádí explorace ropných nalezišť a účastní se ropného výrobního procesu po celém světě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám