Hlavní obsah

Kosovská dívka hrozí sebevraždou, jestliže ji Rakušané vyhostí

Právo, Jaroslav Zbožínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ

Dramatických rozměrů nabral v Rakousku případ patnáctileté kosovské školačky Arigony Zogajové, kolem níž se rozpoutala rozsáhlá mediální kampaň. Dívka se již několik dní ukrývá a hrozí sebevraždou, jestliže úřady budou trvat na jejím vyhoštění ze země, která její rodině poskytla před více než pěti lety azyl.

Článek

Její otec a čtyři sourozenci už museli hornorakouský Frankenburg, kde celou dobu bydleli, opustit a vrátit se do Kosova. Repatriaci celé rodiny nařídil soud, proti jehož verdiktům se Zogajovi několikrát marně odvolávali. V září padlo definitivní zamítavé rozhodnutí.

Otřesená matka školačky se z postupu rakouských úřadů a policie nervově zhroutila a skončila v nemocnici, zatímco Arigona utekla na neznámé místo, odkud pak písemně a poté i prostřednictvím videonahrávky vzkázala, že se raději zabije, než by se měla vrátit do Kosova.

Řada Rakušanů se Zogajových zastala a minulý týden se na jejich podporu konala ve Frankenbergu i demonstrace, jejíž účastníci ostře napadli zpřísněné přistěhovalecké zákonodárství, které nedávno vstoupilo v platnost. Lidovecký ministr vnitra Günther Platter ale kritiku odmítl a zdůraznil, že se nenechá vydírat.

Ve středu se kauza dostala na program mimořádného zasedání rakouského parlamentu k azylové politice - ke svolání poslanců významnou měrou přispěl právě případ Arigony. Těsně před zahájením schůze bylo mezitím oznámeno, že místo pobytu nešťastné kosovské dívky je již známo a že se s ní setkal hornorakouský hejtman Josef Pühringer. Arigona se prý zdržuje na jedné faře.

Zelení požadují demisi ministra

Schůze Národní rady, která se konala z podnětu strany Zelených, ale žádný zvrat do případu nepřinesla. Politické strany v podstatě zopakovaly své dosavadní postoje v oblasti přistěhovalectví. Zelení napadají Plattera i jeho lidovou stranu ÖVP a ministra vyzývají k demisi. ÖVP ale kritiku odmítá s tím, že policie v případu Arigony postupovala přesně podle platných zákonů a v souladu s rozsudky nezávislých soudů. Jakoukoli výjimku pro kosovskou dívku lidovci odmítají v obavách, že by se tím spustila lavina dalších pokusů o citové vydírání a otevřela cesta k legalizaci pobytu tisíců nelegálních imigrantů.

Sociální demokraté (SPÖ) kancléře Alfreda Gusenbauera, kteří se na přijetí zpřísněných azylových zákonů také podíleli, lavírují a pod tlakem rozjitřeného veřejného mínění se opatrně vyslovují pro humánnější přístup úřadů. Svého partnera ve velké koalici ÖVP ale nakonec podpořili a pomohli prosadit usnesení, které požaduje vypracování přesných kritérií pro udělování povolení k pobytu z humanitárních důvodů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám