Hlavní obsah

Maďarské stíhačky zřejmě budou pilotovat vysloužilci

Právo, ivi (Budapešť)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BUDAPEŠŤ

Maďarskému letectvu hrozí, že stíhačky MiG-29 budou v příštím roce pilotovat důchodci. Letos chce totiž většina pilotů těchto strojů využít výhodnější finanční podmínky k odchodu do důchodu.

Článek

Maďarští piloti mají možnost odejít do důchodu už po 13 letech služby. Pokud tuto podmínku splňují, budou se snažit odejít do důchodu už letos. V případě, že by totiž počkali na vyřazení letadel MiG-29 koncem roku 2009, bude pro ně odchod z letectva finančně nevýhodnější.

Velení armády tak bude nuceno v roce 2008 povolat většinu pilotů - důchodců zpět do služby, aby měl kdo létat na stíhačkách MiG-29. Mluvčí ministerstva obrany István Bocskai už přiznal, že resort bude muset požádat o změnu zákona, která umožní další službu pilotů stíhaček MiG-29. "Tito piloti by měli být zařazeni do kategorie tzv. dobrovolných záloh, které je možné v případě potřeby povolat k další službě," uvedl mluvčí.

Od začátku roku 2009 budou zabezpečovat ochranu maďarského vzdušného prostoru nové stíhačky Gripen.

Reklama

Výběr článků

Načítám