Hlavní obsah

Polské učitele šokoval seznam četby, chybí Goethe či Kafka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VARŠAVA

Polští učitelé jsou šokováni z nového seznamu povinné školní četby. Vypadla z něj totiž jména jako Johann Wolfgang Goethe, Fjodor Michajlovič Dostojevskij či Franz Kafka. Seznam vytvořilo - údajně na přání pedagogů a rodičů - ministerstvo školství. Opoziční poslanci považují výběr a opětovné zavedení povinné četby vybrané literatury za návrat do dob komunismu.

Článek

Ministr školství Roman Giertych novinářům řekl, že seznam ještě není definitivní. "Čas na diskusi je do 20. června," uvedl. "Rozhodně v povinné četbě nesmí chybět Henryk Sienkiewicz a publikace spojené s papežem Janem Pavlem II. Dílo největšího Poláka musí děti znát," řekl.

Do seznamu četby, kterým se žáci začnou řídit od nového školního roku, byla podle Giertycha zařazena díla, sepsaná pěkným jazykem a vychovávající k vlastenectví a národní hrdosti. Doposud měli učitelé při výběru školní četby volnou ruku. "Rodiče a pedagogové se domáhali seznamu, který by byl povinný ve všech školách, protože nyní jsou problémy při přestupu dětí. Navíc ne všichni pedagogové zohledňovali při výběru požadavky při zkouškách, což mělo vliv na výsledky studentů," vysvětlilo ministerstvo.

Seznam, v němž chybí některá světová díla literatury jako Goethův Faust, Kafkův Proces či Dostojevského Zločin a trest, kritizují pedagogové i poslanci. "Vypadá to, jako že se posmíváme historii," řekl poslanec opoziční Občanské platformy Rafal Grupiński. V České republice se diskutuje o povinné školní četbě v souvislosti s chystanou státní maturitou. Navržený seznam obsahuje téměř šest set titulů. Podle některých odborníků odporuje současnému světovému trendu ve školství nařizovat studentům, co musí číst. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám