Hlavní obsah

Bosenský Srb odsouzený za válečné zločiny utekl z vězení

Novinky, BBC, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SARAJEVO

Bosenská policie pátrá po Radovanu Stankovičovi, bosenskosrbském válečném zločinci, odsouzeném haagským tribunálem na 20 let za znásilňování a zotročování muslimských žen ve východobosenském městě Foča během konfliktu v zemi v roce 1992. Informovala o tom v úterý britská stanice BBC s odkazem na bosenský nejvyšší soud.

Článek

"Nemělo se to stát. Vysílá to špatný signál ke všem obětem a svědkům," řekl Meddzida Kreso na tiskové konferenci.

Stankovič podle vyšetřovatelů pravděpodobně utekl do sousední Černé Hory, má totiž občanství někdejšího Srbska a Černé hory. Podle nynějších zákonů by nebylo jeho zpětné vydání do Bosny a Hercegoviny možné.

Stankovič utekl v pátek cestou k zubnímu lékaři. Vozidlo, v němž byl převážen, zastavili jeho komplicové, kteří z místa i s vězněm ujeli v jiném voze. Policie se domnívá, že to bylo auto, které později objevila na polní cestě nedaleko hranice.

Stankovičův útěk může znamenat ohrožení pro bosenské soudce a žalobce, kteří jej dostali za mříže. Stankovič jim z vězení vyhrožoval smrtí, proto jsou nyní všichni pod zvláštní ochranou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám