Hlavní obsah

Itálie má kvůli suchu stav nouze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nouzový stav kvůli suchu na severu a ve středu Itálie vyhlásila po měsíc trvajícím teplém počasí tamní vláda. Ministr životního prostředí Alfonso Pecoraro Scanio ujistil, že jde o preventivní opatření zvládání případné krize.

Článek

Italští zemědělci jsou znepokojeni tím, jak řeka Pád, která teče od západu k východu přes severní Itálii, v posledních měsících vyschla. V údolí Pádu je soustředěna asi třetina italské zemědělská produkce.

Itálie prožila nejteplejší zimu za posledních 200 let, provázenou mírnými srážkami, takže tání sněhu nepřineslo do řeky Pád dostatek vody. Pak následovalo teplé a suché jaro, kdy se v dubnu teploty blížily průměrným červnovým.

Hrozí neúroda

Avšak ministrův náměstek Enrico Letta uvedl, že poslední informace o Pádu a situaci s vodou jsou obecně uspokojivé. V době, kdy vláda stav nouze vyhlašovala, zasáhly lijáky střední i severní část Itálie. V posledním týdnu bylo počasí celkově chladnější a přineslo srážky.

Na italském ministerstvu průmyslu se v posledním měsíci diskutovalo o opatřeních jak opět naplnit Pád a omezit spotřebu elektřiny, aby se předešlo riziku letních výpadků proudu. Pro příští týden předpovídají meteorologové znovu vysoké teploty a sucho. Vláda se obává, aby se v létě neopakovala situace z roku 2003, kdy nastala neúroda a docházelo k rozsáhlým výpadkům elektřiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám