Hlavní obsah

Siamská dvojčata se na Slovensku podrobila první operaci

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Kvůli problémům s trávením se musela slovenská siamská dvojčata Michal a Marek v pátek, pouhé tři dny po porodu podrobit první operaci. Zákrok dopadl dobře a jednomu z chlapců lékaři udělali umělý vývod. V průběhu operace lékaři objevili druhá játra. Dosud se přitom domnívali, že dvojčata mají játra společná.

Článek

Co se týče oddělení dvojčat, která se v úterý v Bratislavě narodila srostlá bříšky a částí hrudníku, jsou lékaři velmi opatrní. "Zatím je nebudeme oddělovat.," uvedl chirurg Jaroslav Siman, který před sedmi lety oddělil siamská dvojčata Andrejku a Lucku srostlá v oblasti pánve.

"V případě děvčat šlo o záchranu života, protože neměla vyvinutý trávící trakt. V případě kluků není potřeba pospíchat, protože mají dvě srdíčka, dobře vyvinutá plíce a dobrý krevní oběh. Bude lepší když podstoupí operaci později," trvá na svém Siman.

Šokovaní rodiče

Rodiče viděli své děti poprvé v pátek před operací. "Od druhého měsíce těhotenství jsem věděla, že budou srostlí. S manželem jsem se rozhodli, že si je necháme," říká rozhodně 24letá maminka. Přiznává, že po počáteční radosti z toho, že budou mít dvojčata, je zasáhla zpráva o srůstu obou dětí nepřipravené.

"Byl to šok. Museli jsme se rozhodnout v průběhu několika dní. Bylo to velmi těžké rozhodování," dodala. Rodiče v jejich rozhodnutí ponechat si děti povzbudilo, když jim lékaři řekli, že děti jsou srostlá nikoliv hlavičkami, ale bříšky. "Vím, že budou muset podstoupit složitou operaci, ale chceme jim dát všechno. Děti jsme si moc přáli," zdůraznila.

Na Slovensku je to čtvrtý případ narození siamských dvojčat od 70tých let. Již zmíněná děvčata Andrejka a Lucka Tóthovy jsou po oddělení zcela v pořádku, žijí se svými rodiči v okresu Rožňava a už chodí do školy. 

Reklama

Související témata:

Související články

Na Slovensku se narodila siamská dvojčata

V Bratislavě se v úterý narodila siamská dvojčata. Chlapci Michal a Marek jsou srostlí v dolní části hrudníku a oblasti břicha. Dvojčata se narodila předčasně,...

Slovenská siamská dvojčata zatím neoddělí

V případě malého Michala a Marka, kteří se v úterý v Bratislavě narodili srostlí bříšky a částí hrudníku, jsou lékaři velmi opatrní. "Zatím je nebudeme...

Výběr článků

Načítám