Hlavní obsah

Topolánek v Maďarsku: o radaru budeme jednat se sousedy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BUDAPEŠŤ

Česká republika bude o možné americké radarové základně ve vojenském újezdu Brdy jednat nejen s Washingtonem, ale i se sousedními státy, spojenci v NATO a také s Moskvou. Oznámil to v Budapešti český premiér Mirek Topolánek po pátečním setkání se svým protějškem Ferencem Gyurcsányem.

Článek

Topolánek připomněl, že ve středeční odpovědi Washingtonu je i požadavek Prahy na začlenění americké základny do budoucího systému NATO. "To jsem slíbil a to budu plnit," zdůraznil.

Maďaři uvítali, že o vybudování amerického protiraketového systému ve střední Evropě se bude mluvit v rámci aliance. "České stanovisko je velice korektní," prohlásil na tiskové konferenci Gyurcsány. Uvedl, že bude-li radar v Česku a rakety v Polsku, bude "deštník" chránit i značnou část Evropy - proto se to týká celé Evropy. Vyvracel ale názory, že Maďaři se dívají na americké záměry skepticky.

Gyurcsány soudí, že Praha i Varšava mají právo uzavřít se Spojenými státy bilaterální dohodu. Na druhou stranu očekává, že současně budou o svých záměrech informovat své sousedy a spojence. "Česká republika tomu rozumí, žádná kritika tady není," dodal. 

Obavy sousedů

Jednání s Washingtonem je na samém začátku, nelze tedy zatím hovořit o podmínkách a detailech, vysvětlil Topolánek. "Není nic vyjednáno, teprve jsme stanovili parametry vyjednávání," řekl předseda vlády a dodal, že chápe obavy některých evropských států ze silného tlaku Ruska, které záměry Američanů v Polsku a Česku vnímá jako ohrožení sféry svého vlivu.

Plánovaný americký radar se stal překvapivě klíčovou otázkou nedávné schůzky ministrů Rakouska a ČR, přičemž odsunul na vedlejší kolej i Temelín. [celá zpráva] Německo požaduje jednat o radaru v rámci NATO. [celá zpráva] Washington přitom chce, aby radar byl pouze bileterální otázkou. [celá zpráva]

Visegrádský blok by měl spolupracovat v EU

Gyurcsány a Topolánek hovořili i záměrech budoucího českého předsednictví v EU. Mottem má být Evropa bez bariér a hlavním cílem odstranění překážek bránících volnému pohybu lidí, služeb či kapitálu. Topolánek věří, že tyto cíle bude snazší prosadit, shodnou-li se na nich nejdříve Češi s Poláky, Slováky a Maďary, proto nabídl, že formulovat postoje v rámci takzvané visegrádské čtyřky (V4). "Je to obrovská příležitost pro všechny čtyři státy visegrádské skupiny, aby demonstrovaly, že nejsou přítěží EU, ale naopak - že jsou plně integrovány," míní šéf české vlády.

Už ráno přijal českého premiéra maďarský prezident László Sólyom.

Reklama

Související články

Rusko opět pohrozilo Evropě kvůli radaru

Náčelník hlavního štábu ruských vzdušných sil generál Boris Čelcov označil plány na vybudování amerického protiraketového deštníku v ČR a v Polsku za vážnou...

Výběr článků

Načítám