Hlavní obsah

Velké stěhování na košickém sídlišti Luník IX

Právo, Ivan Vilček ( Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Vedení Košic se rozhodlo, že zasáhne do neudržitelné situace na romském sídlišti Luník IX . Ty, kteří řádně platí nájemné a energii, odddělí od chronických neplatičů. "Panelové domy, kde soustředíme platiče, budeme následně rekonstruovat," uvedla v TV Joj Emília Bujňáková z magistrátu města.

Článek

Na Luníku IX žije téměř šest tisíc lidí, převážně Romů. Měsíčně vzniká na tomto sídlišti dluh na energiích a nájemném přes 600 tisíc slovenských korun. Na sídlišti teče voda jen čtyři hodiny denně a množí se odběr elektřiny na černo. "Platící nájemníci budou mít mnohem lepší služby. To by mělo inspirovat další obyvatele, aby začali platit," dodala Bujňáková.

Nepřizpůsobiví Romové se však odmítají stěhovat a vyhrožují násilím. "Tu bude válka," křičí jeden z nich, který je už v poledne zjevně pod vlivem alkoholu. Zdá se, že stěhování se neobejde bez asistence policie.

Termín stěhování úřady tají. "Já o ničem nevím. Nezúčastnil jsem se žádného jednání na toto téma," reagoval starosta městské části Ladislav Šaňa. Starosta je přesvědčený, že pod hrozbou stěhování začne velká část obyvatelů Luníku IX platit nájemné a energie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám