Hlavní obsah

V Itálii transplantovali orgány nakažené HIV

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŘÍM

Florentinští lékaři omylem transplantovali třem pacientům játra a ledviny od HIV pozitivního dárce. Klinika Careggi o případu informovala v úterý s tím, že na vině byla laboratoř, která špatně vyplnila výsledky testů. Tři pacienti s transplantáty se s vysokou pravděpodobností virem nakazí.

Článek

"Nyní je velmi vysoká pravděpodobnost, že se tři příjemci orgánů virem nakazí," řekl šéf kliniky Edoardo Majno a dodal,"jde o tragický omyl."  Podle něj v laboratoři nesprávně zanesli do chorobopisu dárkyně, že její testy na HIV byly negativní. Jednačtyřicetiletá žena, která zemřela na krvácení do mozku, podle lékařů zřejmě o své infekci virem HIV nevěděla. Její příbuzní s dárcovstvím orgánů souhlasili.

Případ vzbudil velkou pozornost a vyvolal obavy jak na straně pacientů, tak i lékařů, neboť může dále narůst nedůvěry ke zdravotnictví. Informace médií o špatné hygieně a nedodržování bezpečnostních předpisů v italských státních nemocnicích z posledního měsíce vedly k četným inspekcím ve zdravotnických zařízeních. Odhalily závažné nedostatky v šesti nemocnicích. Mezi ně patřilo i skladování prošlého zdravotnického materiálu.

Před měsícem šokoval Itálii případ, kdy při operaci slepého střeva zemřela šestnáctiletá dívka kvůli výpadku elektřiny. Dýchací aparát nebyl totiž napojen na vlastní zdroj nemocnice, ale na veřejnou síť, kterou postihl výpadek proudu.

"Panika, kterou může vyvolat tato lidská chyba, jež je naštěstí velmi vzácná, může mít negativní důsledky pro mnoho lidí čekajících na transplantaci orgánů," upozornil ředitel odboru pro transplantace v Toskánsku Franco Filipponi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám