Hlavní obsah

Další ruský voják přišel šikanováním o zdraví

– MOSKVA/PETROHRAD

Rusko řeší další skandál v armádě. Ve vojenské nemocnici v Petrohradě leží už několik měsíců ve velmi těžkém stavu dvacetiletý Roman Rudakov. Podle ruských médií byl mladík povolán do armády nezákonně - trpí totiž vážným onemocněním krve. Jeho nadřízený byl však přesvědčen, že Rudakov simuluje a opakovaně ho bil.

Článek

Po řadě případů šikany, kdy se Rudakovovi přitížilo, velení nakonec rozhodlo o jeho přemístění do nemocnice. Osmdesát kilometrů do léčebného zařízení ale musel ujít pěšky a bez peněz. Do nemocnice se však dostal příliš pozdě. Lékaři mu museli odstranit tenké střevo. Voják pak byl urychleně převezen do vojenské nemocnice přímo v Petrohradu, kde leží na jednotce intenzivní péče, vyživován je nitrožilně a dýchá s pomocí přístrojů.

Vedení nemocnice potvrdilo nevládní organizaci Vojenské matky, která v minulosti vystupovala například proti válce v Čečensku a stará se o případy šikany v ruské armádě, že vojín není ohrožen na životě. Místní zdravotnický personál ale tvrdí, že Rudakovovi zbývá maximálně měsíc života. Poté, co se o případ začala zajímat ruská média, přestali vojáci za pacientem pouštět jeho přátele a blízké; sám Rudakov je sirotek.

Ministerstvo obrany se zatím k případu nevyjadřuje, vojenští vyšetřovatelé tvrdí, že Rudakovovo onemocnění nebylo způsobeno šikanou. Podle Igora Puzanova, velitele vojenské jednotky, ve které nemocný voják sloužil, mohla být příčinou nemoci sklenice koka-koly nebo nachlazení.

Před rokem ruská média upozornila na případ, kdy musely být ruskému vojákovi základní služby po šikaně amputovány nohy i pohlavní orgány [celá zpráva].

Reklama

Související témata:

Související články

Ruský voják přišel kvůli šikaně o nohy

Ruští vojáci v tankovém učilišti v Čeljabinsku na jihozápadní Sibiři zbili během vánočních svátků při šikaně svého mladšího kolegu Andreje Syčeva tak,...

Ruského vojáka stála šikana nohy

Ruští vojáci v tankovém učilišti v sibiřském Čeljabinsku zbili při šikaně svého mladšího kolegu tak, že mu lékaři museli amputovat obě nohy a pohlavní orgány.

Výběr článků

Načítám