Hlavní obsah

Vlci se po staletích přibližují k Česku

Právo, Barbora Silná, Vladislav Podracký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německým lesům znovu vládnou vlci. Šelmy se do saského regionu Horní Lužice pouhých osm desítek kilometrů od českých hranic vrátily po více než 150 letech a očividně se jim zde daří dobře.

Článek

Právě blízkost hranice vyvolává otázku, kdy se vlci z Německa přijdou podívat i k nám. Na české straně je přitom rezervace chráněných kamzíků.

"Přišli k nám ze sousedního Polska. První šelma byla v oblasti zpozorována již v roce 1996. Dnes zde žijí dvě smečky, každá zhruba s deseti vlky. Jedna v okolí Muskau, druhá u Neustadtu," potvrdila Právu Jana Schellenbergová, vedoucí projektu ochrany šelem Wolfsregion Lausitz. Přitom potvrdila, že jejich počet rok od roku roste. Jako přísně chránění živočichové se totiž nemají vlci v Horní Lužici čeho obávat.

To, že by ale sílící smečky vlků mohli proniknout do Česka a zde ohrozit  přísně chráněné kamzíky, němečtí ochranáři odmítají.

"Příroda kamzíky vybavila dostatečně na to, aby dokázali před vlky utéct. Ostatně jinak by nebylo ani možné, aby tyto dva druhy dokázaly vedle sebe ve volné přírodě přežít celá tisíciletí," tvrdí Schllenbergová. Podle ní i kdyby vlci dorazili z Lužice i do Čech, budou lovit téměř výhradně nemocná a oslabená zvířata. Nikoliv ta zdravá.

Vlci v Lužických horách nejsou, uklidňují odborníci

Vlci se zatím v české části Lužických hor neobjevili. A možnost, že by se šelmy dostaly do české části Lužických hor, považují zdejší zoologové za málo pravděpodobnou, přesto ale informace německých ochranářů prověřují.

"Informaci o vlcích na německé straně máme. To, že by se dostali až sem k nám, považuji za nepravděpodobné. Museli by přejít asi 150 kilometrů přes nezalesněné a obydlené území, což vlk jako plaché zvíře neudělá. Myslím si, že zůstanou v tom bývalém vojenském prostoru v Dolní Lužici," uvedl vedoucí Správy Chráněně krajinné oblasti Lužické hory Tomáš Besta.

Obdobný názor má i zoolog a ředitel Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě Zdeněk Vitáček, i když sám možný vlčí transfer zcela nevylučuje. "Museli by totiž přejít poměrně frekventovaným územím a pochybuji, že by si toho nikdo nevšiml. A také se mi nezdá, že by se tam objevily hned dvě smečky. Pokud tomu ovšem tak je, pak se časem může stát, že jedna smečka by začala vytěsňovat druhou a jedna z nich vyhledá nové teritorium. Teoreticky je to možné i v případě, kdyby se od smečky oddělil jeden mladý samec a samice," dodal ředitel českolipského muzea.

Vlci mají čipy

Jak Právu řekla Jana Schellenbergová z Vlčího regionu Lausitz, kdyby se sílící smečky německých vlků vypravily za hranice, budou o tom mít české úřady včas detailní informace.

Před několika týdny totiž v Německu odstartoval rozsáhlý projekt sledování těchto zvířat. Část příslušníků obou smeček má implantovány čipy, a tak bude pod kontrolou pomocí satelitního navigačního systému GPS. "A pokud by nějaký z vlků skutečně hranici přešel, uvědomíme o tom okamžitě také české ochranáře," shrnula Schellenbergová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám