Hlavní obsah

Britští policisté vyšetřují Litviněnkovu smrt v Moskvě

Právo, ČTK, BBC, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Britští policisté jsou od pondělí v Moskvě kvůli vyšetřování okolností smrti ruského exagenta Alexandra Litviněnka, jenž podlehl otravě radioaktivním poloniem. Bývalý ruský agent Andrej Lugovoj, s nímž chtěli vyšetřovatelé hovořit, protože se s ním 1. listopadu sešel Litviněnko, je však od víkendu i s rodinou hospitalizován.

Článek

Lugovoj je již podruhé je na pozorování s podezřením na otravu poloniem 210, která zabilo Litviněnka. Minulý týden jej lékaři propustili s tím, že je zdráv.

Ministr informoval o vyšetřování v Moskvě

"Naši policisté dnes odjeli do Moskvy, aby pokračovali ve vyšetřování s lidmi, kteří by jim v tomto směru mohli pomoci," řekl v pondělí  Reid, když  informoval své kolegy o postupu vyšetřování. Podle médií jsou v Moskvě čtyři důstojníci z elitního v říjnu vytvořeného protiteroristického velitelství z Londýna.

V reakci na fakt, že v Londýně bylo minulý týden objeveno několik míst se zvýšenou radiací a zhruba tři tisícovky občanů se v této souvislosti nechaly prohlédnout lékaři, Reid před kolegy prohlásil: "Přijel jsem vás znovu ujistit, že ohrožení zdraví je  podle našich dosavadních zjištění naprosto minimální."

"Naší vládě se dostalo ujištění, že ruská vláda nám bude nápomocna všude, kde bude třeba," doplnil podle BBC britský ministr. Odmítl ale slova ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova, který prohlásil, že vyšetřování by mohlo poškodit vztahy mezi Británií a Ruskem. Lavrovovi vadí, že se všeobecně předpokládá, že ruská vláda má na smrti Litviněnka podíl.

Litviněnko: "Táto, chci být pochován jako muslim!"

Litviněnko údajně krátce před smrtí konvertoval k islámu. Alespoň tak to ruským médiím tvrdil v pondělí Litviněnkův otec. "Přestoupil k islámu, když po otravě ležel nemocný. Stalo se tak v době, kdy ještě nevěděl, zda umře," prohlásil Valter Litviněnko. 

"Můj syn vyjádřil přání být pohřben podle muslimského ritu, a bylo by špatné jeho vůli nerespektovat," dodal podle agentury AFP. Podle ruského deníku Kommersant se otec syna údajně snažil utěšit sdělením, že za jeho uzdravení zapálil svíci a modlil se v chrámu svatého Sergeje Radoněžského, ale syn mu odpověděl: Táto, chci být pohřben po muslimsku.

 "Četli jsme mu před smrtí korán a on řekl své ženě a rodině, že chce být pohřben jako muslim," tvrdí podle britského listu Daily Telegraph Litviněnkův přítel Achmed Zakajev, vyslanec čečenských povstalců v Londýně.

Chronologie případu Litviněnko

  • 1. 11. Litviněnko se setkal v hotelu se dvěma Rusy, byl mezi nimi bývalý agent KGB. Večer se sešel v suši baru s italským odborníkem ruské tajné služby Mariem Scaramellou. Krátce poté onemocněl a byl hospitalizován.
  • 17. 11. Litviněnkův stav se zhoršil, byl proto převezen do londýnské nemocnice University College Hospital.
  • 19. 11. Zprávy médií uvedly, že Litviněnko byl otráven thaliem užívaným při hubení krys.
  • 20. 11. Litviněnko byl převezen na jednotku intenzivní péče.
  • 21. 11. Toxikolog zkoumající Litviněnka sdělil, že agent možná byl otráven radioaktivními izotopy thalia.
  • 22. 11. Litviněnkův stav se v noci po infarktu zhoršil. Byl připojen na přístroje. Lékaři vyloučili otravu thaliem.
  • 23. 11. Litviněnko zemřel.
  • 1. 12. Pitva prokázala otravu radioaktivním poloniem 210.

Reklama

Související články

Bývalý ruský agent Litviněnko zemřel

V londýnské nemocnici zemřel ve čtvrtek pozdě večer bývalý ruský agent Alexandr Litviněnko, jehož stav se ve čtvrtek výrazně zhoršil poté, co prodělal infarkt....

Výběr článků

Načítám