Hlavní obsah

Nizozemsku hrozí povolební pat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

AMSTERDAM

Vítězem středečních předčasných parlamentních voleb v Nizozemsku se stali podle předběžných konečných výsledků vládní křesťanští demokraté (CDA). Zisk CDA ani dalších stran z dosavadní koalice pravého středu však není vzhledem k úspěchu opoziční levice dostatečný pro vytvoření stabilní vlády. Podle agentur tak hrozí povolební pat.

Článek

Překvapením voleb, již třetích za poslední čtyři roky, je nečekaně velký počet mandátů pro Socialistickou stranu (SP) v čele s populárním politikem Janem Marijnissenem. Premiér a předseda CDA Jan Peter Balkenende se již podle agentury AFP prohlásil vítězem voleb. Přiznal nicméně, že výsledky hlasování jsou "komplikované". Ministr financí z koaliční liberální strany (VVD) je bez okolků označil za "chaos".

Křesťanští demokraté obsadí ve 150členném parlamentu 41 křesel a dosud opoziční Strana práce (PvdA) 32 křesel. Socialistická strana bude mít ve sněmovně 26 míst, což je téměř trojnásobek oproti současnému stavu. Protiimigrační, krajně pravicová Strana pro svobodu, jež vedla před volbami masivní kampaň proti "islamizaci" Nizozemska, bude mít ve sněmovně devět křesel.

Podle médií nebude mít ani pravicový, ani levicový blok v parlamentu pohodlnou většinu. Podle agentury AFP není možný ani vznik velké koalice CDA a PvdA. Královna Beatrix by měla nyní pověřit v souladu s tradicí sestavením vlády předsedu vítězné strany. Pokud se ale stane, že povolební jednání uváznou na mrtvém bodě, a politologové to předpokládají, může královna určit nejprve takzvaného informátora. Jeho úkolem bude "pendlovat" mezi stranami a pokoušet se o vyjednání kompromisu.

Křesťanští demokraté i Strana práce se v zásadě shodují na pokračování liberalizace ekonomiky a omezování přistěhovalectví, tedy hlavních tématech poslední doby. Rozdíl je ale v "tvrdším" (pravice) a "měkčím" (levice) přístupu k nim. [ celá zpráva]

Nizozemci měli vybírat poslance až v květnu 2007, ale Balkenendeho vláda se rozpadla už v červnu kvůli případu poslankyně somálského původu Ayaan Hirsiové Aliové, jež lhala v žádosti o azyl. Spory vedly až k odchodu menšího koaličního partnera z vlády.

Bos si spletl hlasovací lístky

 Šéf sociálních demokratů Wouter Bos začal středeční volby trapasem. Před televizními kamerami a desítkami novinářů, kteří chtěli zachytit jeho hlasování ve volební místnosti na severu Amsterodamu, zjistil, že si nevzal s sebou správný hlasovací lístek. Bos byl přesvědčen, že starý hlasovací lístek ho opravňuje volit kdekoli, což nebyla pravda. Musel se vrátit a najít platný voličský průkaz - teprve potom mohly televizní štáby natáčet, jak odevzdává hlas.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám