Hlavní obsah

EU připravuje zákaz zboží ze psů a koček

Právo, DPA, ms

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Na evropském trhu by se v budoucnosti nemělo objevit žádné zboží, k jehož výrobě byla použita kůže psů či koček. Vyplývá to z návrhu Evropské komise (EK).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační fotografie

Článek

Unie nemá v této oblasti dosud jednotnou legislativu a normy se tedy liší stát od státu. Zatímco v některých zemích EU fungují zákony regulující dovoz takových výrobků již desítky let, jiné vsadily na benevolentnější přístup. Omezení by se týkalo především importu z Asie.

"Máme důkazy, že se na evropském trhu objevují výrobky z kočičí a psí kůže, již dovozci vydávají například za umělou," zdůvodnila EK svůj postup.

Podle organizací na ochranu zvířat zabijí obchodníci z Asie, především z Číny, ročně nejméně dva milióny domácích mazlíčků, které pak pod falešným označením "vyrobeno z kůže exotického asijského zvířete" míří na evropský trh.

Zákaz dovozu zatím zavedly Belgie, Dánsko, Francie, Itálie a Řecko. Švédsko vyzývalo k přijetí celoevropského zákazu rovněž mnoho let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám