Hlavní obsah

Maďarští Romové prchají do Švédska za fata morgánou

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BUDAPEŠŤ

V Maďarsku se rozšířila fáma, že političtí uprchlíci mají ve Švédsku automaticky nárok na finanční pomoc ve výši 30 tisíc švédských korun. V uplynulých dnech požádalo ve Švédsku o politický azyl 122 Maďarů a dalších 40 rodin je údajně na cestě.

Článek

"Informace o finanční pomoci není pravdivá," upozornil mluvčí maďarského ministerstva zahraničí Viktor Polgár. Žadatelé o azyl pocházejí především z chudých romských rodin z jižní části Maďarska, a podle mluvčího je proto pravděpodobné, že se jedná o organizovaný podvod.

Maďarsko je členskou zemí Evropské unie, proto jim politický azyl nebude udělen a všichni budou vráceni na území Maďarska. "Odjíždějící lidé jsou většinou ve špatné finanční situaci a neměli se pouštět do cestování. Chtěli bychom upozornit ty, kteří se chystají vydat do Švédska, že tam není moc dostupné práce pro Maďary, kteří nedokáží hovořit švédsky," varoval Polgár.

Maďaři jako občané EU mohou do Švédska volně cestovat a mohou tam i hledat práci, nemají ale nárok na finanční a další podporu od švédských úřadů, která je určena uprchlíkům před válkami a pronásledováním ve své vlasti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám