Hlavní obsah

EU neplánuje v následujících letech další rozšiřování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Evropská unie se po vstupu Bulharska a Rumunska na začátku příštího roku nebude v nejbližších letech dále rozšiřovat. Vyplývá to ze středeční zprávy Evropské komise (EK) hodnotící vstupní rozhovory s kandidátskými zeměmi. EK kritizovala Turecko za nedostatečné reformy, ale zatím nedoporučila přerušení vstupních jednání s touto muslimskou zemí.

Článek

Evropská komise uvedla, že rozšíření v roce 2004, kdy do EU naráz vstoupilo deset zemí, bylo úspěšné, ale podle ní už nikdy nedojde k podobnému "velkému třesku". Na začátku ledna příštího roku se členy Unie stanou Bulharsko a Rumunsko. Do konce dekády se údajně nadále počítá se vstupem Chorvatska, které už zahájilo vstupní rozhovory.

Omezení plynou z další zatím nezveřejněné zprávy EK, která varovala před zeměpisnými limity, jež omezují schopnost přijmout další země. Než bude další země připravena se připojit k Evropské unii, mělo by být dosaženo reforem unijních institucí, zdůraznila komise.

Ze zveřejněné zprávy však neplyne ani, kdy bude Chorvatsko a Turecko, což jsou jediné dvě země s nimiž EU vede vstupní rozhovory, přijato do Unie. Komise jen uvedla, že příští rok musí Chorvatsko urychlit reformy a bude-li se mu dařit, mohou poté jednání "pokračovat dobrým tempem".

Tvrdá kritika Turecka

Evropská komise ve středu kritizovala Turecko za nedostatečné reformy a za neochotu otevřít své přístavy lodím a letadlům z Kypru. Má prý poslední šanci to změnit. Pokud to neudělá, bude to mít vliv na pokračování rozhovorů. V hodnotící zprávě uvedla, že doporučení ohledně dalších rozhovorů předloží do summitu Evropské unie v polovině prosince.

Požaduje, aby Turecko "bez zpoždění" rozšířilo svobody a odstranilo trestnost "urážky turectví," za kterýžto čin byla souzena řada spisovatelů. EK vyjádřila také obavy z porušování svobody vyznání, práv žen, odborů i z nebezpečí mučení. Též požaduje větší práva pro Kurdy a posílení civilní kontroly nad armádou.

Pokud tento závazek nesplní, bude to mít vliv na celkový pokrok ve vstupních rozhovorech, zdůrazňuje dále dokument. V takovém případě komise přijde před summitem EU 14. a 15. prosince s "odpovídajícím doporučením".

Reklama

Související články

V Unii Turky a Albánce spíš odmítají

Veřejnost evropské pětadvacítky nevítá vstup Turecka a Albánie do Unie. Proti přičlenění Ankary je 48 procent dotázaných, pro jen 39 procent. V případě Albánie...

EU kritizuje Turecko za zpomalení reforem

Evropský parlament ve středu kritizoval zpomalení reforem v Turecku a varoval, že by mohla být ohrožena jeho jednání o vstupu do Evropské unie. Poslanci velkou...

Výběr článků

Načítám