Hlavní obsah

Zpravodajci USA: Vraždu Chášukdžího schválil saudský korunní princ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Saúdskoarabský korunní princ Muhammad bin Salmán schválil operaci s cílem zajmout nebo zabít novináře a kritika Rijádu Džamála Chášukdžího, který byl v roce 2018 brutálně zavražděn na saúdskoarabském konzulátu v Istanbulu. K takovému závěru podle čerstvě zveřejněné zprávy dospěly americké tajné služby, informovaly světové zpravodajské agentury.

Foto: Virginia Mayo, ČTK/AP

Saúdský novinář Džamál Chášukdží na ekonomickém fóru v Davosu.

Článek

Washington avizoval, že ještě dnes oznámí opatření související s kauzou zavražděného novináře.

Komando spojované s dědicem saúdskoarabského trůnu Chášukdžího zabilo 2. října 2018. Vražda, po které bylo podle tureckých vyšetřovatelů novinářovo tělo rozřezáno, rozpoutala mezinárodní vlnu kritiky a výzvy k přehodnocení diplomatických vztahů s Rijádem. Korunní princ bin Salmán jakékoli spojování s brutální vraždou odmítá, v souvislosti s ní už bylo obžalováno přes 20 lidí.

USA se za Bidena důrazně vracejí na Blízký východ

Blízký a Střední východ

Podle amerických zpravodajců je velmi nepravděpodobné, že by saúdskoarabští agenti atentát vykonali bez povolení korunního prince, který je de facto vládcem své země.

„Máme za to, že korunní princ Saúdské Arábie Muhammad bin Salmán schválil operaci v tureckém Istanbulu s cílem zajmout nebo zabít saúdskoarabského novináře Džamála Chášukdžího," citují americká média z dokumentu, který zveřejnil Úřad ředitele zpravodajských služeb (ODNI).

Saúdský korunní princ čelí obvinění, že vyslal do Kanady eskadru smrti

Amerika

Zpráva podle webu Axios vznikla před více než rokem, administrativa exprezidenta Trumpa, který byl jasným spojencem Rijádu, ale její odtajnění navzdory zákonu z roku 2019 blokovala.

Republikána Trumpa ale 20. ledna v Bílém domě vystřídal demokrat Joe Biden, který dává najevo ochotu vystupovat proti Saúdské Arábii, píše agentura Reuters.

Reklama

Výběr článků

Načítám