Hlavní obsah

Saúdský korunní princ čelí obvinění, že vyslal do Kanady eskadru smrti

Novinky,
Washington

Saúdský korunní princ Muhammad bin Salmán, který de facto vládne zemi, čelí žalobě, že do Kanady poslal komando zabijáků, kteří měli zlikvidovat bývalého představitele saúdských zpravodajských služeb, jednašedesátiletého Saada Džabrího. Ve čtvrtek o tom informovala stanice BBC s tím, že akce selhala. Žaloba na bin Salmána byla podána u soudu ve Washingtonu.

Foto: Reuters

Saúdskoarabský korunní princ Muhammad bin Salmán

Článek

Plán selhal, protože kanadští pohraničníci rychle pojali podezření, že něco není v pořádku, když na torontské Pearsonovo mezinárodní letiště přiletěla skupina padesáti lidí ze Saudské Arábie. Měla dvě zavazadla pro forenzní expertízu. Po pohovoru jim odmítli povolit vstup do země.

Podle zatím nezveřejněné žaloby (nebylo vysvětleno, proč byla podána v USA) dal princ rozkaz umlčet Džabrího. Akci měl provést oddíl Tygrů. Podle žaloby je tento oddíl zapleten i do vraždy novináře saúdského původu Džamála Chašukdžího, který byl zlikvidován na saúdskoarabském konzulátu v Istanbulu v roce 2018.

Saúdská Arábie přiznala, že zmizelý novinář na jejím konzulátu zemřel

Blízký a Střední východ

Dva týdny po Chášukdžího smrti Džabrí uvedl, že oddíl Tygrů jel do Kanady s cílem ho zabít.

Džabrí utekl do Kanady přes Turecko před třemi lety. Od té doby žije v Torontu a hlídá ho soukromá bezpečnostní služba. Uváděl, že se ho bin Salmán do té doby pokoušel dostat do Saúdské Arábie. Jako rukojmí drží jeho bratra a jeho děti. Dokonce mu posílal soukromé zprávy. V jedné stálo: „Určitě tě dostihneme.”

Před Chášukdžího vraždou schválil princ umlčení disentu

Zahraniční

V žalobě stojí, že „jen na málo místech jsou citlivější, více ponižující a průkaznější informace o obviňovaném bin Salmánovi, než v hlavě a v paměti doktora Saada“. Údajně má informace nejen o korupci, ale také o tom, že bin Salmán osobně dohlížel na oddíl Tygrů.

„To je důvodem, proč obviňovaný bin Salmán chce jeho smrt a proč v posledních třech letech pracoval na tom, aby toho dosáhl,“ stojí v žalobě.

Džabrí byl nejvyšším bezpečnostním poradcem bin Salmánova předchůdce, prince Muhammada bin Nájifa, který byl odstaven v roce 2017. Džabrí byl podle BBC také po léta klíčovým prostředníkem pro západní tajné služby v Saúdské Arábii včetně britské MI6.

Reklama

Výběr článků

Načítám