Hlavní obsah

Zpráva OSN varuje: Vyhynutí hrozí milionu druhů živočichů a rostlin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Vyhynutí hrozí milionu druhů živočichů a rostlin, uvedl panel OSN ve své pondělní zprávě o globální biodiverzitě a vlivu člověka na ni. Pomoci můžou podle něj jen hluboké změny.

Foto: Paulo Whitaker, Reuters

Odlesňování amazonského pralesa

Článek

„Jsme v problémech, ale jsou tu řešení,“ řekl BBC předseda Mezivládní vědecko-politické platformy pro biodiverzitu a ekosystémy (IPBES) profesor Bob Watson.

„Naše zpráva hovoří o tom, k jakému stupni ztrácíme biodiverzitu a do jakého stupně ji mámě chránit v budoucnosti,“ dodal ještě před zveřejněním zprávy.

Globální vyhodnocení OSN se zaměřilo na znepokojivý dopad lidské činnosti na přírodu. Uvádí, že vyhynutí hrozí milionu druhů živočichů a rostlin a že vymírání je vůbec nejrychlejší, přičemž hlavní příčinou je změna životního prostředí způsobená lidskou činností. „Vážně poškozeno” tak podle nich je 75 procent suchozemského prostředí a 66 procent moří.

„Dopouštíme se ničení samotných základů našich ekonomik, prostředků výživy, potravinové bezpečnosti, zdraví a kvality života v celém světě," uvedl profesor Watson.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Profesor Robert Watson předsedající IPBES

Zpráva zmiňuje problémy, které způsobuje odlesňování kvůli zemědělství, rostoucí spotřeba živočišných produktů i nadměrný rybolov.

Podle zprávy mající 1800 stránek, která vznikala tři roky, je nutná rychlá akce na politické úrovni, aby se lidstvo vyhnulo ekologické katastrofě. Pracovalo na ní 450 expertů, mezi 132 členských zemí IPBES patří i Česká republika.

Minulý týden se hlavní autoři sešli v Paříži s vládními představiteli ze 130 zemí, aby připravili kratší verzi zprávy.

Studie zdůrazňuje, jak moc lidstvo závisí na přírodě, ať se to týká potravy, čisté vody, nebo její schopnosti absorbovat oxid uhličitý, který urychluje klimatické změny

Zmiňuje také, jak lidstvo pošlapalo v posledním půlstoletí přírodu a co by se mohlo stát v příštích dekádách, pokud nebudou podniknuty patřičné změny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám