Hlavní obsah

U Azor se objevila zombie bouře

Novinky, Michael Švarc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká národní agentura pro sledování počasí National Weather Service ohlásila, že jedna z bouří Paulette vstala z mrtvých. Na několik dní totiž zeslábla a ztratila rychlost, v pondělí se však vrátila v plné síle, píše server CNN. Atlantský oceán má letos za sebou rekordní sezonu hurikánů.

Foto: NOAA, ČTK/AP

Hurikán Paulette (vpravo) ještě v plné síle na snímku ze 14. září, kdy se nacházel nad Bermudami. Vlevo nad Mexickým zálivem je vidět hurikán Sally.

Článek

Agentura hurikán označila přezdívkou zombie bouře. Paulette se totiž utvořila už dříve během září a byla jednou z pěti aktivních cyklón v Atlantiku. Poté udeřila na Bermudy a následně z kategorie 1 zesílila na kategorii 2, což znamená, že dosáhla síly 154 až 177 kilometrů v hodině. Následně ale rychlost ztratila a stala se takzvaným posttropickým cyklónem.

Podle Národního střediska pro hurikány Paulette v pondělí ovšem opětovně nabrala sílu a objevila se asi 480 kilometrů od pobřeží souostroví Azory.

„Tyto zombie bouře jako Paulette jsou vzácné, ale objevily se už v minulosti,“ uvedl pro CNN meteorolog Brandon Miller. „Mohou se vyskytnout podmínky, které tropické bouři nevyhovují, přesto úplně nezmizí. Za pár dní se může znovu objevit, až bude mít opět vhodné podmínky,“ vysvětlil.

Letošek je ideální kandidát

Rok 2020 je podle meteorologa už natolik divoký, že je dobrým kandidátem na to pozorovat jednu takovou zombie bouři. „Teplota vody v Atlantském oceánu je nad průměrem a samozřejmě jsme zaznamenali rekordní množství bouří,“ doplnil Miller. Meteorologům dokonce došla jména, a tak je začali nazývat i podle písmen řecké abecedy.

CNN připomíná, že naposledy tropická bouře vstala z mrtvých v roce 2004, šlo o hurikán Ivan.

Připravují se na nejhorší. K Bermudám se blíží hurikán Paulette

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám