Hlavní obsah

Zkáza Columbie spustila boj o vesmír

MOSKVA

Ačkoli se ihned po katastrofě Columbie zvedly v Rusku hlasy, že by zastavení vesmírných projektů NASA mohlo posloužit jako podnět k obnově ruských vesmírných letů systému Sojuz, v pondělním ruském tisku převládají obavy o budoucnost projektu vesmírné stanice ISS. Sama Moskva totiž není schopna financovat chod ISS bez pomoci Washingtonu.

Foto: Tomáš Vítámvás

Úspěšní hráči billiard hockeye z týmů BHL ZEKATEL a A.Počtová Žďár nad Sázavou

Článek

Jako možného vítěze "boje o dobytí vesmíru" proto vidí ruská média Čínu, která se již dříve nechala slyšet, že ji osud Columbie neodradí od plánů na vlastní pilotovaný kosmický let, jenž by se měl uskutečnit letos v říjnu. "Pokud se to Číňanům skutečně na podzim podaří, budou zřejmě jediným národem, který bude mít své lidi ve vesmíru," píše ruský list Kommersant.

Nezavisimaja Gazeta: Rusko v kosmu skončilo

"Havárie Columbie vymazala Rusko z vesmíru," tvrdí v titulku deník Nezavisimaja Gazeta. Ve vlastním článku pak list konstatuje, že "pokud Američané zmrazí své vesmírné investice, ruskou kosmonautiku zachvátí nezaměstnanost". Bude-li ISS během jara zakonzervována a odpadnou tak i ruské lety ke stanici, "padne celý vesmír do klína Číňanům", Kommersant.

ISS nemůže bez raketoplánů fungovat, protože ty zajišťují nejpodstatnější část jejího zásobování, nehledě na občasné nutné posunutí stanice na vyšší oběžnou dráhu, píše deník Vremja Novostěj. K ničemu takovému nemají ruské lodi Sojuz a Progress kapacitu a nepředstavují tak k americkým raketoplánům náležitou alternativu, upozorňuje.

Der Standard: Mají USA na likvidaci Husajna?

Rakouský list Der Standard v pondělním vydání píše, že neúspěchy vesmírného programu USA, z nichž posledním je sobotní katastrofa raketoplánu Columbia, vrhají špatné světlo na schopnost americké armády zvládnout případný útok na Irák.

Už od pádu Challengeru v roce 1986 a po odhalení řady dalších nedbalostí je podle rakouského Standardu zřejmé, že NASA zcela nezvládá raketový program. "Při každém letu cestuje také smrt," konstatuje deník a dodává, že provoz vesmírných letů s lidskými posádkami už dvě desetiletí nevyšel ze slepé uličky. A když NASA se svými nejlepšími experty není schopná zabránit technickým či lidským selháním, jak se má americké armádě podařit bez krveprolití zlikvidovat Saddáma Husajna?

Reklama

Související články

Smrt přišla během několika vteřin

Z celého světa začínají přicházet první spekulace odborníků o tom, co mohlo neštěstí Columbie způsobit. Záběry televize, kdy z raketoplánu na jasně modrém nebi...

Výběr článků

Načítám