Hlavní obsah

Žena, která může skoncovat s Johnsonem

– Londýn

Nejmocnější člověk, o kterém jste nikdy neslyšeli, píše Sky News. Už několik dní dominuje mediálnímu prostoru v Británii jediné téma: zpráva Sue Grayové. Vysoce postavená státní úřednice dokončila vyšetřování elitářských večírků v době lockdownu a očekává se, že zjištění budou mít zásadní dopad na budoucnost britského premiéra Borise Johnsona.

Foto: Profimedia.cz

Britský premiér Boris Johnson

Článek

Pravidla Konzervativní strany jsou jednoduchá. Pokud 15 procent jejích poslanců sepíše dopis vyjadřující nedůvěru svému premiérovi, musí se bezprostředně uskutečnit hlasování na bázi celého poslaneckého klubu.

Pokud většina zvedne ruku pro nedůvěru, premiér musí rezignovat.

Večírky v sídle Johnsona už začíná vyšetřovat i londýnská policie

Evropa

Konzervativců je nyní ve sněmovně 360, pro hlasování o nedůvěře je tedy potřeba 54 podpisů. Několik toryovců se už takto oficiálně pro odvolání Johnsona vyslovilo, drtivá většina však čeká na zveřejnění zmíněné vyšetřovací zprávy Sue Grayové.

Foto: Gov.uk

Sue Grayová v minulosti dohlížela na dodržování etických standardů ve vládě.

Grayová je státní zaměstnankyní pracující aktuálně pro Kabinetní úřad (Cabinet Office).

V uplynulých dnech prošetřovala okolnosti všech večírků, seancí a kvízů, které se uskutečnily v sídle premiéra v Downing Street v době, kdy v zemi platila tvrdá pravidla omezující setkávání většího počtu lidí.

Zprávu zdržuje policie i právní leštění 

Není přesně jasné, kolik nelegálních akcí Grayová zkoumala, ví se minimálně o třech večírcích, a to 16. prosince, 27. listopadu a 16. dubna 2020, tedy v předvečer pohřbu královnina manžela prince Philipa.

Britská vláda kvůli skandálům údajně vydírá vlastní poslance

Zahraniční

Při vyšetřování Grayová mluvila s desítkami zaměstnanců, s policisty, kteří premiéra hlídají. Měla možnost prohlédnout kalendáře, e-maily, zprávy v telefonu, v podstatě všechno. Dá se proto očekávat, že zpráva bude velmi obsáhlá a detailní.

Zpráva už je hotová a měla být původně zveřejněna už v úterý. To se ale nestalo.

Metropolitní policie totiž mezitím oznámila, že zahajuje vlastní vyšetřování, a požádala Grayovou, aby ve své zprávě „naprosto minimálně odkazovala na události, které vyšetřuje policie“.

Umírající maminku mohl zdravit jen přes okno. Britové se bouří proti pokrytectví vlády

Zahraniční

Současně není jasné, zda se veřejnost dozví všechny informace, které Grayová zjistila. Podle dostupných informací se její tým snaží finální text „právně pročistit“ tak, aby premiér Johnson neměl důvod žádnou část před publikací začernit.

Reklama

Výběr článků

Načítám