Hlavní obsah

Zemřela poslední žena, která přežila potopení Titaniku

Novinky, BBC, jas
Londýn
Aktualizováno

Ve věku 97 let zemřela Angličanka Millvina Deanová, poslední z přeživších pasažérů Titaniku. Ten se potopil 15. dubna 1912 a Deanová na něm cestovala jako devítitýdenní kojenec. Zprávu o její smrti přinesla britská BBC, které to potvrdili dva z ženiných přátel.

Foto: Profimedia.cz

Millvina Deanová na archivním snímku.

Článek

Deanová zemřela v 97 letech v neděli v Hampshire. Na Titaniku tehdy cestovala celá její rodina, zatímco Millvina spolu se sestrou a matkou přežila, její otec stejně jako dalších 1517 lidí zahynul.

Loď se potopila při své vůbec první plavbě v severním Atlantiku poté, co narazila na ledovec. Přežilo tehdy pouze 711 osob. Deanová byla s datem narození 2. února 1912 vůbec nejmladší osobou, která na lodi cestovala.

Žena měla v poslední době finanční problémy a obávala se, že  nebude mít dostatek peněz na nájemné a nutnou péči. Začala proto prodávat některé předměty, které  se k osudné plavbě pojily.Jejich dražba jí tehdy vynesla v přepočtu více než milión korun.

Foto: ČTK

Titanic byl největší lodí své doby, na délku měřil 259,83 metru.

Na svou první plavbu na trase Southampton – New York vyplul Titanik 10. dubna 1912. Včetně posádky tak bylo na palubě přibližně 2228 lidí. Všichni přeživší trosečníci byli sesbíráni lodí Carpathia, která doplula na místo neštěstí přibližně 2 hodiny poté, co Titanik zmizel pod hladinou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám