Hlavní obsah

Zemětřesení v Indonésii zabilo 3731 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

YOGYAKARTA

Počet obětí zemětřesení v Indonésii se neustále zvyšuje. V sobotu ráno se hovořilo o stovkách, v neděli již o 3731 mrtvých. Tisíce lidí jsou zraněny. Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK) oznámil, že otřesy půdy na ostrově Jáva rovněž vyhnaly z domovů asi 200000 osob. Podle českého velvyslance v Jakartě Jaroslava Veselého mezi oběťmi zřejmě nejsou Češi. Ministerstvo zahraničí pošle Indonésii, postižené v noci na dnešek zemětřesením, humanitární pomoc až do výše pěti miliónů korun.

Článek

Podle indonéských úřadů počet mrtvých dále poroste, protože řada těl zůstává ještě zaklíněna pod troskami.

Koordinátor úřadu humanitární pomoci Evropské komise v Jakartě Carlos Alfonso informoval, že více než 12500 lidí utrpělo zranění. Více než 4000 obydlí bylo podle něj zcela zničeno.

Tisíce lidí ze zasažené oblasti stráví noc na neděli pod širým nebem, často před ruinami svých domů, další přijali útočiště v mešitách, kostelech a školách. "Bojíme se spát uvnitř. V rádiu říkali, že by mohlo přijít další zemětřesení. Pořád cítíme otřesy," vypověděl Tjut Nariman, který bydlí na předměstí Yogyakarty, která byla společně se svým okolím, včetně Bantulu, nejhůře poznamenána.

Mezi oběťmi cizinci, ale ne Češi

Při zemětřesení zahynul také Nizozemec a zraněn byl francouzský občan. Tito dva lidé jsou podle uvedeného zdroje jedinými dosud známými cizinci z Evropské unie, kteří byli při zemětřesení postiženi. Jak sdělil český velvyslanec v Jakartě Jaroslav Veselý, nemá zatím žádné informace o tom, že by mezi oběťmi zemětřesení byli Češi.

Podle očitých svědků lidé vybíhali v panice z domů poté, co otřesy udeřily v Yogyakartě, bývalém královském hlavním městě a oblíbeném turistickém středisku. "Bylo to opravdu silné, celá budova se třásla," říká Narman, recepční z jednoho z místních hotelů. "Všichni utíkali ven z pokojů."

V chaosu, který po otřesech následoval, se vynořily zvěsti, že po zemětřesení bude následovat vlna tsunami. Tisíce lidí prchaly v autech a na motocyklech na výš položená místa, ale podle vědců už tsunami nehrozí. Yogyakarta leží asi 30 kilometrů od pobřeží.

Trosky budov prohledává i armáda

Indonéský prezident Susilo Bambang Yudhoyono vyslal na pomoc postižené oblasti armádu. Vojáci mají pomáhat při hledání přeživších v troskách zřícených budov a poskytovat pomoc zraněným.

Ve městě se podle posledních informací zřítily stovky budov, přestala fungovat elektřina a vypadly také telekomunikační sítě. V troskách jsou rovněž některé vládní budovy a úřady. Při otřesech půdy popraskaly startovací dráhy na letišti v Yogyakartě, které bude mimo provoz nejméně do neděle.

"Všechny lety byly odloženy na neurčito," řekl mluvčí letiště. Indonéská televize odvysílala záběry zřícené odbavovací haly. Záchranáři se nyní pokoušejí nadzvednout její kovovou konstrukci. Zatím není jasné, zda byli uvnitř nějací lidé.

Otřesy nesouvisely se sopkou Merapi

Otřesy byly zaznamenány v 5:54 ráno místního času (01:54 našeho času), centrum zemětřesení bylo 37,6 kilometru jižně od Yogyakarty v hloubce tří desítek kilometrů pod povrchem země, upřesnili seismologové. Zemětřesení poškodilo také města Solo a Bantul, odkud je nyní hlášen zoufalý nedostatek lékařů a sester. "Řekněte prosím centrální vládě, aby nám poslala pomoc, velmi ji tady potřebujeme," řekl Kusmarwanto, představitel ústřední nemocnice v Batulu. Jen jeho nemocnice má už 39 metvých těl a další přibývají, dodal.

Indonéské souostroví leží v oblasti, kde se stýkají tektonické desky, jejichž pohyb a vzájemné střetávání způsobuje seismickou a vulkanickou aktivitu. Otřesy s epicentrem nedaleko břehů ostrova Sumatra z 26. prosince 2004 měly za následek ničivou vlnu tsunami, která jen v Indonésii zabila více než 130.000 lidí.

Yogyakarta leží na ostrově Jáva v blízkosti sopky Merapi, která v posledních týdnech vykazovala zvýšenou aktivitu a chrlila hustá oblaka kouře a sopečného popela. Podle vulkanologů v Yogyakartě byly otřesy tektonického původu a s aktivitou sopky Merapi nesouvisí. Vědci ale varovali, že otřesy půdy znovu zvýšily sopečnou aktivitu Merapi.

Vzhledem k velkému množství urážlivých příspěvků jsme se rozhodli tuto diskuzi zakázat. Slušným přispěvovatelům se omlouváme. Novinky.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám