Hlavní obsah

Zelenskyj zvažuje přerušení diplomatických vztahů s Ruskem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Moskva
Aktualizováno

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dostal od tamního ministra zahraničí návrh přerušit s Moskvou diplomatické styky. Stále však doufá, že Rusko nerozpoutá válku a spor nebude eskalovat. Zelenskyj to podle agentury Unian řekl na společné tiskové konferenci s estonským prezidentem Alarem Karisem.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

„Obdržel jsem žádost ministerstva zahraničí, abychom zvážili přerušení diplomatických vztahů mezi Ukrajinou a Ruskou federací. Zvážím to,” řekl Zelenskyj.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov poté řekl, že pokud Ukrajina přeruší diplomatické styky s Ruskem, ztíží tím řešení situace. Podle něj je Rusko dál otevřené diplomacii.

Zelenskyj zároveň vyzval západní státy, aby dále neotálely se sankcemi proti Rusku a nečekaly na další eskalaci napětí na východě země. A to včetně zastavení projektu plynovodu Nord Stream 2.

Zařízení, které spojuje Rusko a Německo, má po dně Baltu přepravovat do Německa ruský plyn s pominutím Ukrajiny a dalších tranzitních zemí. Uvedení plynovodu do provozu čeká na schválení německými úřady.

Separatisté jsou při chuti. Vznášejí požadavky na další ukrajinská území

Evropa

K situaci se vyjádřil například německý ministr zemědělství Cem Özdemir, který vyzval k oficiálnímu odmítnutí plynovodu Nord Stream 2.

Özdemirova slova vzápětí potvrdil i německý kancléř Olaf Scholz, který uvedl, že udělení souhlasu k provozu německo-ruského plynovodu Nord Stream 2 není kvůli nynějšímu postupu Ruska vůči Ukrajině možné.

„Tento scénář, který by byl velice politováníhodný, by všechno pouze zhoršil, a to nejen pro obě země, ale i pro jejich obyvatele,” komentoval zvažovaný krok ukrajinského prezidenta mluvčí Kremlu.

Peskov dále uvedl, že Kreml doufá, že uznání separatistických republik pomůže zklidnit situaci. Nemá prý informace o tom, zda ruské jednotky už vstoupily na jejich území.

Zelenskyj zároveň prohlásil, že nevěří, že vypukne plnohodnotná válka s Ruskem, pokud by se tak ale stalo, hlava státu by vyhlásila stanné právo.

Zeman k Ukrajině: Ruský postup zvyšuje riziko války

Domácí

„Pokud se Rusko rozhodne k totální invazi, budou v nebezpečí také další země,” citovala agentura Reuters Zelenského.

Ukrajinský prezident už v projevu v noci na úterý v projevu k národu uvedl, že hranice země s Ruskem zůstanou stejné bez ohledu na ruské kroky.

„Je to Rusko, kdo ohrožuje mír. Nikomu nic nedlužíme a nikomu nic nedáme. My chceme mír,“ uvedl Zelenskyj.

„Stojíme o urovnání sporu a zároveň čekáme jasné a účinné podpůrné kroky od našich světových partnerů,” dodal ukrajinský prezident.

Jeho ruský protějšek Vladimir Putin v pondělí podepsal výnosy uznávající nezávislost dvojice separatistických republik na východě Ukrajiny a s jejich vůdci podepsal smlouvy, na jejichž základě nařídil ruské armádě, aby v obou povstaleckých regionech Ukrajiny zahájila „mírovou misi”.

Evropa je krok od války, dopad na Rusko musí být tvrdý, řekl Fiala. Sněmovna mu zatleskala

Domácí

Několik západních zemí už Putinův krok označilo za porušení mezinárodního práva a vyjádřilo se, že vůči Rusku chystá sankce.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov navíc v úterý zpochybnil právo Ukrajiny na suverenitu, protože vláda v Kyjevě podle něj nezastupuje jednotlivé části země, uvedla agentura Interfax.

„Nemyslím si, že někdo může tvrdit, že ukrajinský režim od převratu v roce 2014 zastupuje všechny lidi žijící na území ukrajinského státu,” prohlásil Lavrov s odkazem události, kdy byl svržen promoskevský prezident Viktor Janukovyč.

To přimělo Rusko k anexi ukrajinského poloostrova Krym a podpoře povstání ve východních regionech.

Kromě toho v úterý ruské ministerstvo zahraničí vyzvalo ostatní státy, aby stejně jako Rusko uznalo nezávislost obou separatistických republik na východě Ukrajiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám