Hlavní obsah

Zelenskyj líčí past na oligarchy

Právo, Alexandra Malachovská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zkrotit oligarchy chce ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Poslancům předložil s poznámkou „naléhavý“ návrh zákona, jenž má vlivné boháče vytlačit z politického života země.

Foto: ČTK/AP

Prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

Tvrdí, že poprvé za 30 let nezávislosti má Ukrajina šanci vymanit se z moci zbohatlíků, kteří si zemi rozporcovali podle svých představ. Kritici mu ale vyčítají, že se sám vyšplhal k moci díky pochybným boháčům.

Zelenskyj: Na východě Ukrajiny se opakuje krymský scénář

Zahraniční

„Ano, na Ukrajině jsou oligarchové, ano, ovlivňují politiku, a ano, už to tak nebude,“ řekl Zelenskyj. Podle něj „nikdo nesmí ovládat poslance, ministry ani úředníky“. Sdělil, že „filozofie zákona“ je jeho nápad, a připomněl i své předvolební sliby.

Cílem je vyhnout se konfliktu zájmů kvůli propojení politiků, médií a velkého byznysu, tvrdí.

„Nechci budovat Ukrajinu pro podnikatele ze seznamu Forbesu,“ konstatoval. Dodal, že nechce ani „zabíjet velký byznys“, ale jen „zničit vliv oligarchického systému v zemi“.

Zrodí se registr

Heslo „Pryč s oligarchy“ je už léta tradiční součástí nejrůznějších protestů na Ukrajině včetně Majdanu, který před sedmi lety vedl ke změně režimu. Řada oligarchů přitom tehdejší lidovou vzpouru podpořila, financovala a nakonec si upevnila moc. Pořídili si nejen „kapesní“ televize a internetové zdroje či strany, ale také miniarmády. „Na Ukrajině se mění prezidenti, vládní strany i kabinety, ale seznam oligarchů zůstává prakticky stejný. Jejich vztahy s vládnoucími silami se vyvíjejí v symbióze,“ tvrdí politolog Volodymyr Fesenko.

Banderovské heslo musí z ukrajinských fotbalových dresů zmizet, mapa s Krymem zůstane

Evropa

Projde-li právní úprava parlamentem, vznikne tzv. registr oligarchů. Zahrne podnikatele s majetkem více než 80 milionů dolarů (více než milion životních minim), kteří vlastní či ovlivňují média, podílejí se na politických aktivitách či působí ve vysokých státních pozicích a těží zisky z přírodních monopolů.

Lidé se statusem oligarchy však už nebudou moci podporovat strany či účastnit se velké privatizace. Z registru se mohou dostat, pokud se nebudou plést do politiky a médií.

Analytici upozorňují, že podle ústavy prezident nemůže nikomu zakázat politickou aktivitu či účast ve volbách. „Vypadá to jako určitá forma vydírání a nátlaku na podnikatele,“ soudí politolog Ruslan Bortnyk. Zároveň upozornil, že návrh zatím velké riziko pro oligarchy nepředstavuje a že ti pouze „zakamuflují“ své vlivy.

Chodorkovskij: Kreml má přes oligarchu Jakunina kontakty v české vládě

Domácí

Oblek s hvězdou?

Politolog Taras Zahorodnij míní, že Zelenskyj vytlačuje konkurenci. „Není to ani tak zákon proti oligarchům, jako zákon o znovuzvolení Zelenského,“ řekl agentuře Interfax-Ukrajina.

Zatímco část movitých lidí chystané opatření bagatelizuje, další se mu brání.

„Morálně jsem k zařazení do registru připraven. Už jsem si v podstatě zvykl, že mě označují za oligarchu. Co na tom záleží? Teď to bude oficiálně… Nechám si ušít oblek a přišiji si tam hvězdu ,Oligarcha ‘,“ komentoval iniciativu prezidenta Ihor Kolomojskyj, jenž je podle seznamu Forbesu s 1,8 miliardy dolarů na čtvrtém místě mezi ukrajinskými boháči.

Předseda Sjednocené židovské obce Ukrajiny přitom zjevně narážel na svůj původ a nacistické praktiky v minulém století. Miliardář, který vlastní ropné společnosti, otevřeně podporuje politiky a je majitelem médií, tvrdí, že to nemíní měnit.

Právě v jeho televizi 1+1 Zelenskyj v roce 2019 oznámil, že bude kandidovat na prezidenta, a kritici tvrdí, že miliardář bývalého komika do funkce dosadil a financoval kampaň, aby se mohl vrátit na Ukrajinu a vyhnul se zatčení.

Reklama

Výběr článků

Načítám