Hlavní obsah

Banderovské heslo musí z ukrajinských fotbalových dresů zmizet, mapa s Krymem zůstane

Evropská fotbalová unie UEFA po protestu Ruska nařídila ve čtvrtek Ukrajině upravit podobu dresů pro mistrovství Evropy. Nesmí se na něm objevit slogan „Hrdinům sláva”, který je podle UEFA jasně politický. Naopak tam může zůstat mapa Ukrajiny i s Krymem, který Rusko v roce 2014 anektovalo, což mezinárodní společenství neuznává.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ukrajinská fotbalová asociace představila nové dresy s mapou Ukrajiny zahrnující i KrymVideo: Reuters

 
Článek

Z dresu musí zmizet slogan Hrdinům sláva, který je na vnitřní části lemu krku, takže není obvykle vidět. Smí zůstat jen heslo Sláva Ukrajině, které je na zádech. UEFA už v roce 2019 schválila Ukrajině používat slogan Sláva Ukrajině a loni v prosinci i slogan Hrdinům sláva, nikdy ale neschválila použití obou sloganů současně.

„Další analýza ukázala, že tato specifická kombinace obou hesel se považuje za jasně politickou mající historický a vojenský význam,“ uvedla UEFA.

Spojení tradičního sloganu „Sláva Ukrajině!” s odpovědí „Hrdinům sláva!” je pozdrav, který používali i banderovci. Ukrajinská osvobozenecká armáda ovšem nebojovala jen za nezávislost, ale postavila se i po bok nacistů a také se podílela na masakrech Poláků

Samotný slogan „Sláva Ukrajině!” je mnohem starší. Objevil se při ukrajinské válce o nezávislost v letech 1917 až 1921. Znovu populární se stal v době protestů na Majdanu v roce 2013 a následné okupace a anexe Krymu Ruskem v roce 2014. Od roku 2018 jde také o oficiální pozdrav ukrajinské armády a ukrajinské policie.

Rusy pobouřily ukrajinské fotbalové dresy s Krymem a nápisem Hrdinům sláva

Evropa

I proto UEFA uznala, že heslo „Sláva Ukrajině” může na dresech zůstat, vzhledem k tomu, že „samo může být považováno za obecné a ne za politickou frázi národního významu”.

Mapa s Krymem, která tak pobuřovala Moskvu, na dresu také zůstává, protože anexe není mezinárodně uznána. UEFA uvedla, že mapu není třeba měnit, neboť rezoluce Valného shromáždění OSN říká, že „uznává hranice území tak, jak jsou na designu“ ukrajinských fotbalových dresů.

Foto: Ukrainian Presidential Press Service, Reuters

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v triku od nového fotbalového dresu

Rusko si na dresy oficiálně stěžovalo u UEFA v úterý. Poté, co Moskva dala najevo pobouření nad dresy v národních barvách žluté a modré, se v něm nechal vyfotografovat ukrajinský prezident Volodymyr Zelenský.

„Nový ukrajinský fotbalový dres není jako jiné, protože nese „mnoho důležitých symbolů, které sjednocují ukrajinský lid,” uvedl Zelenský. Je na něm i znak trojzubce, oficiálního státního znaku Ukrajiny.

Foto: Reuters

Mapa Ukrajiny může na dresu zůstat.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharová v reakci na krok UEFA uvedla na Telegramu, že sport není bojiště, ale pole pro soutěž.

Reklama

Výběr článků

Načítám