Hlavní obsah

Ze Srí Lanky se vrátili první Češi, dalších 224 se stále pohřešuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Příbuzným a známým se zatím neozvalo 224 Čechů, kteří v době zemětřesení a ničivé vlny tsunami pobývali v jihovýchodní Asii. Ještě v úterý ráno bylo na seznamu 381 jmen. Na pražském ruzyňském letišti přistálo v úterý odpoledne letadlo ČSA se 209Čechy, kteří se vrátili ze Srí Lanky. Žádný z nich není zraněný.

Foto: zoo Děčín
Článek

Čechy, kteří v úterý odpoledne přiletěli z postižené oblasti, v příletové hale pražského letiště Ruzyně přivítal ministr zahraničních věcí Cyril Svoboda. Čekaly na ně i desítky příbuzných. V jejich očích byla znát úleva, že se jejich blízkým nic nestalo.

S novináři se mnoho lidí bavit nechtělo. Ti, kteří našli tu sílu o děsivém zážitku znovu hovořit, jen prohodili, že jsou šťastní, že to přežili. Mnozí přiletěli ve vypůjčených šatech. O své věci totiž přišli při řádění ničivého živlu.

Pohřešovaní Češi

Na Srí Lance je stále asi 800 Čechů, v celé zasažené oblasti jich bylo přes tisíc. "V půl jedné se počet pohřešovaných osob snížil na 224. Je myslím šest zraněných v Thajsku, z toho tři vážně - mají komplikované zlomeniny či hlubší rány," uvedl náměstek ministra zahraničí Pavel Svoboda.

Seznam pohřešovaných se podle něj každou chvíli mění, někteří lidé například zapomínají odhlásit své blízké, kteří se jim mezitím ozvali.

Ministerstvo už do krizových oblastí poslalo konzuly, kteří na místě pomáhají českým občanům v případě zranění, ztráty dokladů a dalších potížích. Například v Thajsku ještě nejsou lidé z krizových oblastí svezeni na jedno místo. Z tohoto státu je hlášeno pět zraněných Čechů, kteří jsou v nemocnici. [celá zpráva]

Linka ČSA v provozu každý den 

Linka ČSA bude až do pátku létat na Srí Lanku každý den, na palubu může letadlo vzít asi 200 lidí.

Letadla také budou dopravovat do oblastí humanitární pomoc českého státu - několik tun balené pitné vody, léky, zdravotnický materiál nebo tablety na čištění vody. V pondělí odletěl do Kolomba i tříčlenný tým lékařů specializovaných na traumatické a posttraumatické stavy.

Konta pro finanční pomoc

Český výbor pro UNICEF vyhlásil sbírku pro pomoc dětem postiženým touto přírodní katastrofou. Finanční dary je možno zasílat na bankovní účet Českého výboru pro UNICEF:

č. 11771177/0300, var. symbol 800.

Sbírka je povolena Magistrátem hlavního města Prahy pod č. 139267/2004.

Ministerstvo zahraničí důrazně varuje české občany, aby do postižených oblastí nejezdili. "Hrozí tam epidemie, jsou tam zdravotní rizika, která budou přetrvávat ještě několik měsíců," řekl Svoboda.

Reklama

Výběr článků

Načítám