Hlavní obsah

Zastaralá ruská raketa selhala při strategickém cvičení

Právo, ama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odpálit mezikontinentální balistickou raketu R-29R se nepodařilo z jaderné ponorky K-44 Rjazaň na závěr strategického cvičení Hrom-2019, kterému minulý týden velel ruský prezident Vladimir Putin. Informoval o tom v pondělí deník Vědomosti s odvoláním na zdroje blízké ministerstvu obrany.

Foto: makeyev.ru

Ruská mezikontinentální balistická raketa R-29R.

Článek

Zatímco jedna raketa byla z Ochotského moře úspěšně vystřelena, další zůstala v šachtě ponorky, informovala agentura TASS s tím, že výsledky cvičení to nijak neovlivnilo.

Ministerstvo obrany upřesnilo, že odpálení bylo zrušeno po zhodnocení stavu rakety z roku 1977. Ta je podle médií součástí komplexu instalovaného na ponorce ještě za sovětských časů.

Podle expertů je Rjazaň poslední ponorkou tohoto typu, která je ve výzbroji.

Ministerstvo zároveň popřelo, že by šlo o „mimořádnou událost“. Cílem cvičení bylo prověření systému bojového velení ozbrojených sil, nikoli „schopnosti odpálit maximální počet raket“, uvedlo. Manévrů se zúčastnilo na 12 tisíc vojáků, 15 lodí a pět ponorek.

Reklama

Výběr článků

Načítám