Hlavní obsah

Zasedání NATO v Bratislavě ohrozily bomby

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Dvě igelitové tašky s výbušninami našla slovenská policie ve čtvrtek ráno na Fajnorově nábřeží, nedaleko budovy Slovenské filharmonie. Právě tam zítra začne jarní zasedání Parlamentního shromáždění NATO. Jak Právu potvrdil mluvčí ministerstva vnitra Boris Ažaltovič, jedna z náloží byla funkční.

Foto: Městská knihovna Šumperk

Náměty Lucký čerpal při vycházkách přírodou.

Článek

Výbušniny našel pod kontejnerem občan, který šel vysypat smetí. "V jedné tašce bylo 500 gramů trhaviny a funkční rozbuška. Ve druhé byl téměř kilogram výbušniny, ale rozbuška nebyla podle expertíz funkční," uvedl mluvčí.

Podle odborníků mohla exploze obou tašek zabíjet nebo způsobit vážná zranění v okruhu 20 až 50 metrů. Ředitel Úřadu na ochranu ústavních činitelů Ján Packa tvrdí, že případná exploze by účastníky zasedání NATO nemohla ohrozit.

"Opatření jsou nastavena tak, aby se do zóny A - tedy do bezpečnostní zóny v okolí Reduty, kde je parlamentní shromáždění, nedostala žádná výbušnina," řekl Packa. Podle něho byly trhaviny nalezeny "mnohem dále".

Na možnost teroristického útoku v průběhu zasedání Parlamentního shromáždění NATO upozornila policii Slovenská informační služba.

Policie i armáda připravena

Několik tisíc policistů, armáda, vrtulníky, obrněné transportéry a vodní děla. To vše je připraveno na ochranu jarního zasedání Parlamentního shromáždění NATO.

Očekává se totiž, že na Slovensko přijedou tisíce antiglobalistů a nevylučuje se ani možnost teroristického útoku. Největší demonstrace je ohlášena na sobotu a má se jí zúčastnit až deset tisíc lidí.

Policie pro jejich akci vyhradila Náměstí slobody, které je dostatečně vzdálené od budovy Slovenské filharmonie v centru města, kde se zasedání NATO koná. "Do centra města je nepustíme," prohlásil ministr vnitra Vladimír Palko.

Od pátku až do úterý se stane centrum Bratislavy jedním z nejstřeženějších míst Evropy. Slovenské hlavní město očekává až 800 hostů. Posílené byly v těchto dnech kontroly na hranicích při vstupu na slovenské území.

Hledání zbraní a výbušnin

"Kontrolujeme především zbraně a výbušniny. Na seznamu nežádoucích osob je asi 200 jmen," uvedl Palko. Resort vnitra dostal na zabezpečení akce 17 miliónů korun. "Tyto peníze jsme využili na nákup speciální výzbroje a výstroje," upřesnil Palko.

Slovenští policisté při přípravě akce spolupracovali se svými českými kolegy, kteří mají zkušenosti s organizací summitu NATO před dvěma lety v Praze.

Na celou akci vyčlenila slovenská vláda 42 miliónů slovenských korun.

Mezi doprovodné programy pro delegáty patří návštěva trenčínského hradu a recepce na hradě Červený kameň, který leží asi 30 kilometrů od Bratislavy. V těchto místech platí rovněž zvýšená bezpečnostní opatření.

Reklama

Výběr článků

Načítám