Hlavní obsah

Záplavy v Číně: pohotovost na největší přehradě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING/TOKYO

Pohotovost byla vyhlášena v úterý na obří čínské přehradě Tři soutěsky na řece Jang-c´-tian. Vzhledem k neustávajícím přívalovým dešťům bude průtok v řece největší za sto let. Voda má podle čínských meteorologů kulminovat ve středu, přehrada s největší hydroelektrárnou na světě by však měla vydržet.

Foto: Archiv BIC
Článek

Počet obětí záplav a sesuvů půdy v jihozápadní Číně přesáhl 160, na 60 dalších lidí se pohřešuje. Největší ztráty způsobené stoletou vodou, jak katastrofu nazývají místní média, hlásí provincie S'-čchuan, kde přišlo o život 89 obyvatel a 41 jich zůstává nezvěstných. Lidnatý sousední okres Čchung-čching registruje 72 mrtvých a 23 pohřešovaných.

V obou oblastech muselo být evakuováno přes 450 000 lidí, živly tam zničily 127 000 domů a 400 mostů. Škody se už nyní odhadují na více než 300 miliónů dolarů. Zatopeny jsou tisíce hektarů úrodné půdy. Centrální vláda už uvolnila skoro pět miliónů dolarů pro pomoc postiženým.

Jedním z důvodů stavby přehrady bylo právě to, aby ochránila lidi pod ní před záplavami. Pokud však budou deště pokračovat, svůj úkol přestane plnit a ohroženy budou statisíce lidí, a to mnohem více, než kdyby přehrada nestála. Už nyní se proto v městech pod přehradou připravují na  povodně.

Japonsko zasáhl sedmý tajfun

Zatím 24 lidí připravil o život v Japonsku tajfun Songda, který se v průběhu středy přesunul z jihozápadu země nad sever souostroví. Dalších 15 osob je pohřešováno, především námořníci z nákladních lodí, které uprostřed bouře ztroskotaly u jihozápadních břehů.

Tajfun přerušil na jihu země dodávky elektřiny do 1,65 miliónu domácností a vynutil si evakuaci tisíců osob. Přestože oslábl, muselo být ve středu na ostrově Hokkaidó odvoláno množství letů na vnitrostátních linkách i trajektových spojů.

Songda je už sedmým tajfunem, který letos zasáhl zemi. Nikdy ještě takový počet bouří zemi nezasáhl. Šest bouří postihlo Japonsko v roce 1990.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám