Hlavní obsah

Zadrženo pět podezřelých z účasti na atentátech v Basře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON/LONDÝN

Pět Iráčanů podezřelých účasti na pumových atentátech v Basře, které si vyžádaly 74 lidských životů, v pátek zadržela místní policie. Zatčení policii zavedli k úkrytu s 20 tunami výbušnin včetně 3,5 tuny trinitrotoluenu. Jsou podezřelí ze spolupráce s al-Kajdá.

Foto: Alena Kiedroňová

Vrbno pod Pradědem je po zimě uklizené, i tak se najdou místa, která chtějí vyčistit, zbavit černých skládek.

Článek

K zadržení došlo dva dny poté, co sebevražední útočníci odpálili nálože v automobilech před policejními stanicemi a policejní akademii v jihoirácké Basře. V Basře ve středu vybuchlo pět náloží. Další dvě auta s připravenou výbušninou policie zneškodnila, než mohla být odpálena.

Ve skrýších, k nimž iráckou policii zadržení muži zavedli, bylo nalezeno celkem 20 tun výbušnin včetně 3,5 tuny trinitrotoluenu, spolu s granáty, dělostřeleckými náboji a střelami do pancéřovek.

Zadržená pětice údajně přiznala, že spolupracovala se Syřanem napojeným na síť al-Kajdá, který cestuje mezi Irákem a sousedním Kuvajtem.

Americký voják je v rukou rebelů

Pentagon v pátek potvrdil, že Iráčané unesli amerického vojáka. Je jím dvacetiletý Keith Maupin, který je nezvěstný od 9. dubna a kterého ukazovala v reportáži minulý týden arabská televize al-Džazíra.

Nezvěstní jsou od stejné doby další dva Američané - čtyřicetiletý voják Elmer Krause a třiačtyřicetiletý civilní řidič Thomas Hamill. Civilista byl podle všeho také unesen, Pentagon to však nepotvrdil, o druhém vojákovi se nic neví.

Britové možná nahradí v Iráku Španěly

Velká Británie uvažuje o posílení svého kontingentu v Iráku. Britští vojáci by nahradily síly, které začalo stahovat Španělsko. Uvedl to v pátek mluvčí britského ministerstva obrany s tím, že taková možnost se nyní zvažuje v rámci pravidelného přehodnocování britské přítomnosti v Iráku. "O úrovni našich sil se stále diskutuje a určitě budeme jednat s koalicí o tom, jak se vypořádat s odsunem Španělů. Ale žádné rozhodnutí jsme nepřijali," zdůraznil.

Premiér Tony Blair přitom začátkem týdne uvedl, že Londýn neplánuje vyslání dalších vojáků do jihoirácké oblasti u Basry, kde má svůj kontingent. Británie má v Iráku asi 8000 mužů a dalších 1500 v sousedních státech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám