Hlavní obsah

Záchranáři zachytili uvízlou ponorku do smyček

MOSKVA

Záchranářům se podařilo zachytit uvízlé ruské podmořské plavidlo AS-28 do smyček z kabelů. Nyní zahájili pokus zvednout ponorku blíž k hladině, oznámil to v sobotu vpodvečer mluvčí ruského námořnictva Igor Dygalo. Sedmičlenné posádce zbývá vzduch už jen na pár hodin. Specialisté potvrdili, že nepodaří-li se záchranná akce dnes, posádka zemře.

Článek

Dvě lodě spustily smyčky z kabelů pod objekty blokující pohyb miniponorky, která ve čtvrtek uvízla pod hladinou v blízkosti Kamčatky. Nyní záchranáři doufají, že se jim podaří vyzvednout ponorku blíž k hladině, aby mohli v záchranné operaci pokračovat potápěči.

Ponorka je nyní příliš hluboko, aby k ní mohli potápěči sestoupit a ze stejného důvodu nemůže ani posádka vyplavat na hladinu.

"Dvě záchranné lodě zachytily tu věc do smyčky a začaly ji zvedat," řekl Dygalo. "Zvedneme plavidlo do hloubky 30 až 50 metrů," dodal. Odborníci předtím uvedli, že pro sestup potápěčů k ponorce by stačila "bezpečná hloubka" sto metrů.

Záchranáři se přímo na místě stále snaží dodat posádce v uvízlém plavidle vzduch. Všechny pokusy zatím selhaly.  

Naděje z Británie

AS-28 uvízla ve 190 metrů pod mořskou hladinou v Beringově moři ve čtvrtek. V sobotu se do akce zapojili američtí a britští odborníci. Jejich týmy dorazily do Petropavlovska Kamčatského v noci. 

Do Ruska v sobotu dopoledne letecky dopravena speciální britská ponorka Scorpio. Její doprava z letiště na místo nehody trvala zhruba pět až šest hodin. "S nasazením stroje počítáme kolem 15 až 16 hodiny moskevského času (13:00 až 14:00 SELČ)," řekl agentuře ITAR-TASS zástupce operativního centra záchranářů v Petropavlovsku Kamčatském.

Scorpio je dálkově ovládané podmořské plavidlo, které je schopno sestoupit až do hloubky 925 metrů.

Pomáhají i USA

Spojené státy vyslaly do Ruska tři ponorky Super-Scorpio bez lidské posádky. Místo nehody je od Petropavlovska Kamčatského vzdáleno zhruba 70 kilometrů. Na pomoc ruské armádě se sjíždějí specialisté i s technikou také z Japonska. Čtyřem japonským vojenským lodím ale potrvá tři až čtyři dny, než na místo doplují. Zatím ale nelze přesně říci, zda pomoc dorazí včas.

Ruská miniponorka AS-28 (v grafickém znázornění vysílaném ruskou televizí NTV) se sedmi lidmi na palubě uvízla 3. srpna v Beringově moři v hloubce asi 190 metrů. Foto: ČTK/EPA

Všech sedm lidí na palubě je podle lékařů ve stabilním stavu. Poslední rádiové spojení proběhlo ve čtvrt na dvě ráno. Velitel mise kapitán Vjačeslav Milaševskij (25) je na své sedmé misi, svěřila se světovým tiskovým agenturám jeho manželka Jelena. "Svou pozici si zasloužil. Je nadaný. A blázen do hlubin," popsala manžela. Věří, že přežije. Na jeho návrat čekají i jejich 23měsíční dvojčata - dcery.  

Zbývají jen hodiny

Rusové dnes potvrdili, že nepodaří-li se záchranná akce dnes, posádka zemře. Informaci zveřejnila agentura Interfax s odkazem na zdroj z velení tamního námořnictva.

Moskva požádala o pomoc spřátelené velmoci v noci na pátek. Poučila se tak z tragédie ponorky Kursk, kdy v srpnu 2000 o tehdejším incidentu dlouhé dny mlžila. Při následném dramatu zemřelo 118 lidí.

Ruská miniponorka AS-28 prováděla podvodní průzkum v rámci vojenského cvičení u poloostrova Kamčatka, když se na její lodní šroub namotala rybářská síť. [celá zpráva]

Pohyb jí znemožňují také kabely podmořské antény, která je součástí pobřežního bezpečnostního systému. Anténa je zatížena kotvou vážící 60 tun.

Batyskaf AS-28 má objem 110 metrů krychlových; jeho délka činí 13,5 metrů a výška 5,7 metrů. Ironií osudu je hlavním účelem ponorky AS-28 pomáhat zachraňovat posádky větších ponorek při jejich haváriích.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám