Hlavní obsah

Záchranář chce vyměnit Jevíkovou v kavkazském zajetí

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
BRATISLAVA

Osmadvacetiletá studentka Univerzity Karlovy Miriam Jevíková, která byla v červnu unesena pravděpodobně v Ingušsku, má novou naději na záchranu. Podle slovenského deníku Nový čas se chce výměnou za slovenskou humanitární pracovnici dobrovolně vydat do rukou únosců profesionální záchranář Rudolf Števuško.

Foto: Městská policie Zlín

Útočníkova zbraň.

Článek

Slovenské ministerstvo zahraničí si výměnu nedovede technicky představit. "Vzhledem k citlivosti celého případu se k záležitosti nebudu vyjadřovat. Celý nápad se mi zdá nicméně absurdní. Nikdy jsem neviděl výměnu unesených. Ani ve filmech," uvedl mluvčí ministerstva Juraj Tomaga.

Třiačtyřicetiletý Števuško se poznal s Jevíkovou v roce 2002 při záchranných pracích po záplavách v České republice. "Znám Čečence a na 90 procent věřím, že Mirka žije. Určitě by jí pomohlo, kdyby přešla na muslimskou víru. To by jí mohlo zachránit život. Mám v této oblasti nějaké kontakty a vazby, které by jí mohly pomoci," dodal Števuško.

Záchranář pracoval v Čečensku po první rusko-čečenské válce. Jeho tým měl na starosti záchranu dětí ve vybombardovaném Grozném. Števuško počítá s tím, že tentokrát se z Čečenska nemusí vrátit. Únosci žádají za propuštění Jevíkové milión dolarů.

Reklama

Související témata:

Související články

Únosci požadují za Slovenku milión dolarů

Za osvobození Slovenky Miriam Jevíkové (28), která byla unesena na severním Kavkazu počátkem června, únosci stále požadují milión dolarů. Podle šéfa Organizace...

Výběr článků

Načítám