Hlavní obsah

Na Kavkaze zmizela česká humanitární pracovnice

Právo, bt
PRAHA

Spolupracovnice české humanitární organizace Organizace pro pomoc uprchlíkům (OPU) Miriam Jevíková (28) beze stopy zmizela v severním předhůří Kavkazu na jihozápadě Ruska. Právu to ve čtvrtek potvrdil ředitel OPU Martin Rozumek, který s Jevíkovou do 23. května absolvoval seminář v jihoruském městě Pjatigorsk.

Foto: Archiv Veletrhy Brno, a. s.

Fitness zóna

Článek

"Byl jsem proti tomu, aby se od nás oddělila a bez doprovodu v této oblasti pokračovala na vlastní pěst, a dokonce jsme se kvůli tomu pohádali. Rozhodla se ale navštívit své přátele v Ingušsku nebo v Čečensku a odjela tam," vysvětlil Rozumek s tím, že on sám se ještě s jednou kolegyní vrátil do ČR.

Na Jevíkovou čekali její známí na hranici mezi Severní Osetií a Ingušskem, ale nedočkali se jí. Namísto toho pak v ingušské Nazrani obdrželi 1. června textovou zprávu, v níž psala, že ji někdo "vláčel po poli". "Vypadá to, že byla nejspíš unesena, a to ještě dříve, než vjela do Ingušska nebo Čečenska," řekl Rozumek.

"Miriam je občanka SR, a tak jsme požádali slovenskou ambasádu v Moskvě, aby iniciovala u ruských úřadů pátrání," řekl šéf OPU, který podobnou žádost o pomoc adresoval i nevládním organizacím v Ingušsku.

Únosy nejsou ničím výjimečným

Svobodná studentka Univerzity Karlovy Jevíková příležitostně pracuje pro OPU jako tlumočnice a sociální pracovnice v uprchlických táborech v Česku. Pochází z východního Slovenska, trvale však žije v Praze.

Kavkazský region je oblastí četných únosů za výkupné, jimž jsou vystaveni zejména zahraniční humanitární pracovníci pečující o čečenské uprchlíky. Únosy mívají na svědomí různé nezákonné ozbrojené skupiny, prosakují ale i indicie, že se na nich podílejí ruské tajné služby s cílem odradit cizince od poukazování na čečenský problém. Naposledy se o této stopě hovořilo v případě nizozemského pracovníka Lékařů bez hranic Arjana Erkela, který byl v dubnu osvobozen po 20 měsících v zajetí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám