Hlavní obsah

Za násilnosti na hranicích odsoudili v Maďarsku sedm migrantů

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odvolací soud v maďarském městě Szeged potvrdil v úterý tresty vězení pro sedm mužů z Iráků a Sýrie, kteří se v roce 2015 zúčastnili násilností na srbsko-maďarském hraničním přechodu Horgoš-Röszke. Agentura MTI uvedla, že šest z nich bylo odsouzeno v nepřítomnosti.

Foto: MTI

Ahmed Hamed u soudu (archivní foto)

Článek

Všech sedm mužů uznal soud vinnými z nelegálního překročení hranice. Šesti uložil v nepřítomnosti 14 měsíční trest vězení a čtyřletý zákaz vstupu do Maďarska.

Sedmý muž, který byl jako jediný osobně přítomen u soudu, byl odsouzen ke dvěma letům vězení a soud mu zakázal vstup do země na šest let. Výkon trestu byl odložen o rok z důvodu jeho špatného zdravotního stavu.

Loni v listopadu vynesl soud v Szegedu zatím nepravomocný rozsudek s desetiletým odnětím svobody nad Syřanem Ahmedem Hamedem za účast na tomtéž incidentu, který se odehrál mezi migranty a policisty 16. září 2015.

Uznal ho vinným z násilného jednání vůči pořádkovým silám, což je podle maďarského právního řádu trestný čin srovnatelný s teroristickým aktem a lze za to uložit až doživotní vězení.

Hamed měl megafonem povzbuzovat migranty, aby zaútočili ze srbské strany na maďarské policisty. Při násilnostech bylo zraněno 15 maďarských policistů a přes 100 migrantů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám