Hlavní obsah

Za „divné civění“ můžete jít do vězení, varuje britská policie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Londýnská dopravní služba TfL vyrazila do boje proti sexuálnímu obtěžování a násilí. Obyvatelé hlavního města Británie jsou vyzváni, aby se neostýchali nahlašovat incidenty „nezdravého sexuálního chování“ primárně namířeného vůči ženám. Oplzlé pokřikování, vtíravé civění nebo focení ženských rozkroků bude stíháno, upozorňuje policie.

Foto: Profimedia.cz

Londýnské metro

Článek

„Vtíravé civění sexuální povahy je sexuálním obtěžováním a nebude tolerováno,” stojí na jednom z plakátů TfL.

Kampaň je zjevnou reakcí na zvýšený počet případů, kdy jsou Londýňanky přepadávány a znásilňovány.

Za poslední rok se počet případů znásilnění v Anglii zvýšil na rekordních 61 158. Roste i počet dalších sexuálních deliktů.

Při návratu z líbánek měl v letadle osahávat cizí ženu. Skončil u soudu

Cestování

Průzkum z roku 2019 ukázal, že ženy téměř dvakrát častěji než muži uvádějí osobní bezpečnost jako překážku pro používání veřejné hromadné dopravy.

Inspektorka Sarah Whiteová z Britské dopravní policie v nedělním rozhovoru pro The Telegraph uvedla, že strážníci denně řeší desítky stížností na „divné zírání”.

„Zírat na věci je v lidské povaze. Něco jiného ale je, když někdo zírá nebo pošilhává a je v tom sexuální motiv,” řekla Whiteová.

Apelovala na občany, aby policii informovali pokaždé, když podobně nevhodné civění zaznamenají.

„Budeme to evidovat jako trestný čin a budeme to vyšetřovat. V této oblasti už jsme měli úspěšná trestní stíhání,” řekla.

Londýnský policista se přiznal k vraždě Britky Everardové

Evropa

Například v březnu byl 26letý muž odsouzen k 22 týdnům vězení poté, co „neustále civěl” na ženu ve vlaku v Berkshire.

Dominik Bullock byl shledán vinným z úmyslného obtěžování poté, co si ve vlaku sedl vedle ženy a začal na ni „velmi upřeně” zírat.

Dotyčná Bullocka několikrát požádala, aby přestal, ale on odmítl. Bránil jí vystoupit z vlaku s tím, že přes něj musí přelézt. Rozrušené ženě, která zavolala policii, se snažili pomoct i ostatní cestující, Bullocka nakonec vyhodil až průvodčí.

Policie uvedla, že z jeho chování je patrné, že je hrozbou pro ženy a dívky.

Reklama

Výběr článků

Načítám